UE, măsuri pentru protejarea comunității LGBTQ+. Ungaria și Polonia fac front comun
UE propune noi reguli pentru protejarea persoanelor LGBTQ + pe fondul „tendințelor îngrijorătoare”. Iată care sunt acestea.
Bruxelles-ul a intrat în conflict cu guvernele Poloniei și Ugariei după ce a propus incriminarea discursurilor de ură împotriva persoanelor LGBTQ+, în conformitate cu legislația UE și asigurarea recunoașterii parteneriatelor de același sex peste granițele blocului comunitar. Věra Jourová, comisar european, a declarat că măsurile au urmat noile „tendințe îngrijorătoare”, Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale raportând că 43% dintre persoanele LGBT!+ s-au declarat discriminate în 2019, comparativ cu 37% în 2012.
Propunerile au fost anunțate ca parte a primei strategii a Comisiei pentru a asigura egalitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, trans, non-binare, intersexuale și queer. „Reformele constituționale ar trebui să fie întotdeauna supuse unei ample dezbateri incluzive și publice, nu numai dezbaterilor din cercurile politice”, a spus ea. „Trebuie să aibă suficient timp pentru a realiza verificările și soldurile necesare. Legea familiei este o competență a statului membru. O respectăm pe deplin. Cu toate acestea, atunci când aplică legislația națională, statele membre trebuie să își respecte și obligațiile internaționale în materie de drepturi ale omului și să aplice legislația UE”, a mai precizat aceasta.
Ce dorește Comisia Europeană?
În cadrul strategiei sale pe cinci ani, comisia dorește să extindă lista infracțiunilor UE pentru a acoperi delictele motivate de ură, inclusiv cele motivate de homofobie și să prezinte o legislație privind recunoașterea reciprocă a părinților în situații transfrontaliere. Comisarul a spus, totuși, că Bruxelles va fi mai vigilent în a se asigura că fondurile UE nu vor fi furnizate autorităților publice care nu au respectat egalitatea cetățenilor săi.
Executivul UE a înfuriat guvernul de la Varșovia după ce a oprit finanțarea pentru șase orașe din Polonia care se declaraseră „zone fără LGBT”. Totuși, Comisia a sugerat că astfel de sancțiuni ar putea deveni mai obișnuite, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News