UE își va continua planurile de reducere a impactului schimbărilor climatice, în ciuda războiului din Ucraine
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Mai mulţi oficiali europeni au afirmat luni că războiul din Ucraina, care a condus la o utilizare crescută a cărbunelui şi gazelor naturale lichefiate, nu va determina modificarea planurilor climatice ale UE, în contextul negocierilor din avanpremiera reuniunii COP27 de la Montreal, transmite AFP.  

Miniştrii Mediului din cele 27 de state membre s-au reunit luni pentru a decide un mandat unic de negociere pentru UE la reuniunea COP27 de la Montreal, într-un moment în care reducerea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti a obligat continentul să îşi majoreze semnificativ importurile de gaze naturale lichefiate şi să investească în construcţia de noi proiecte de infrastructuri de gaze (precum terminale pentru importul de gaze lichefiate), precum şi să folosească mai mult cărbune.

"Este nevoie de o anumită flexibilitate pe termene scurt: anumite ţări şi-au majorat consumul de cărbune şi gaze, este ceva absolut temporar şi din motive ce ţin de securitatea energetică", a pledat ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, la sosirea sa la reuniunea de la Luxemburg. În acelaşi timp, "ne accelerăm conversia spre o Europă decarbonizată, tocmai pentru a ne creşte securitatea şi stabilitatea", reducând dependenţa UE de importurile de hidrocarburi, a adăugat Teresa Ribera.

"Faptul că un anumit număr de state trebuie să recurgă, temporar, la cărbune ne plasează pe o traiectorie proastă anuală în termeni de emisii în UE", a recunoscut ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Christophe Béchu. Cu toate acestea, deciziile adoptate deja de europeni (renunţare programată la cărbune, sfârşitul vânzării de automobile echipate cu motoare cu ardere internă în 2035) "sunt semnale care ne permit să nu deviem de la traiectoria" prevăzută pentru 2030 şi 2050, a afirmat oficialul francez.

"Există o mare neînţelegere: chiar dacă noi consumăm mai mult cărbune în prezent, concluzia pe care o tragem din război este că trebuie să accelerăm tranziţia energetică. La final, ne vom reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi mai rapid. Din motive geostrategice, această tranziţie trebuie să se accelereze pentru a ne asigura suveranitatea energetică, şi acest lucru nu se va întâmpla decât prin extinderea energiilor regenerabile", a concluzionat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

În contextul scăderii livrărilor de gaze naturale ruseşti şi al apariţiei riscului de penurie în Europa, mai multe ţări au anunţat în primăvară măsuri temporare în favoarea consumului de cărbune, precum Germania, Austria, Italia şi Ţările de Jos.

Experiment: Francezii vor să producă hrană și energie în acelaşi timp prin... agrivoltaice

Noul concept care îmbină agricultura cu producția de energie solară atrage tot mai mult interes în Europa.

În Haute-Saône, o regiune din nord-estul Franței, compania TSE face un experiment pentru a afla dacă energia solară poate fi obținută fără a împiedica cultivarea cerealelor. Testele anterioare s-au desfășurat la scară redusă, dar pentru a vedea rezultatele la nivel industrial, 5.500 de panouri solare sunt întinse deasupra terenurilor agricole din Amance, o comună din regiunea Meurthe-et-Moselle. Dacă experimentul va reuși, proiectul ar putea revoluționa atât agricultura, cât și sectorul energiei solare, notează Euronews.

Panourile solare testate în acest experiment produc 2,5 megawați în perioadele de vârf, energie care poate fi folosită de 1.350 de persoane. "Câmpul" de sticlă va fi conectat la sistemul energetic național la începutul lunii decembrie.

Avantajele sistemului agrivoltaic: Panourile solare sunt montate deasupra culturilor agricole, la o înălțime care permite accesul utilajelor. Ele sunt capabile să urmărească automat direcția soarelui și se pot întoarce în poziție verticală pentru a lăsa ploaia să treacă. Când sunt așezate la orizontală, acestea pot limita daunele provocate de intemperii, precum grindina. În funcție de gradul de înclinare, panourile pot crește sau scădea temperatura solului, reducând efectele secetei sau înghețului.

"Scopul este să putem satisface nevoile Franței în ceea ce privește dezvoltarea energiei regenerabile fără a goli terenurile agricole. Acest lucru ar permite dezvoltarea continuă a activităților agronomice și agricole, în acest caz, atât în ​​culturile de câmp, cât și în creșterea animalelor", a spus Xavier Guillot, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare de la TSE, unul dintre principalii producători de energie solară din Franța.

În anul 1981, Adolf Goetzberger și Armin Zastrow, doi fizicieni din Germania, au creat o metodă care uimește cu avantajele sale chiar și în ziua de astăzi. Este vorba despre agrivoltaice (cunoscute și drept APV – agriculture photovoltaics), o tehnologie care permite co-existența armonioasă între panourile solare și agricultură. Termenul de ”agrivoltaics” a apărut abia în 2011, iar popularitatea lor a crescut odată cu schimbările climatice, deoarece culturile suferă puternic din cauza creșterii temperaturilor și nevoilor mari de irigare. 

Sistemul oferă un dublu avantaj atât prosumatorilor, cât și agricultorilor. Atunci când alegi panourile fotovoltaice ca sursă de energie regenerabilă și vrei să le montezi pe terenul pe care îl deții, spațiul de sub ele nu mai poate fi folosit în niciun fel. Aici vin în ajutor APV-urile care sunt montate deasupra culturilor și care permit: plantarea fructelor și legumelor,  accesul luminii în unele momente ale zilei și umbră la orele în care soarele arde puternic. De asemenea, ele pot fi instalate la o înălțime și distanță care să permită și circulația utilajelor agricole. Așadar, câștigul este dublu: generezi energie curată și te bucuri de o cultură bogată.

Trebuie să le oferi culturilor de fructe și legume suficientă lumină, umiditate și temperaturi potrivite pentru plantare, germinare și dezvoltare. Acest lucru este destul de simplu dacă optezi pentru panouri fotovoltaice agricole. Iată cum este posibil:

Plantele, protejate de razele puternice ale soarelui care le pot arde sau deshidrata, devin mici sisteme de răcire. Ele își deschid porii sau stomata (mic orificiu pe epiderma frunzelor sau a tulpinei plantelor care asigură schimbul de gaze cu mediul exterior și absorbția sau eliminarea apei din plantă) și încep să absoarbă carbon pentru fotosinteză, astfel eliminând apă prin frunze. În final, se creează un microclimat rece.

Panourile fotovoltaice își pot pierde din eficiență dacă temperaturile sunt extrem de ridicate și soarele este puternic. Aici intervin micile sisteme de răcire, adică plantele, care reușesc să răcorească panourile și locul de sub ele, protejând panourile de efectele grave ale temperaturilor scăzute, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel