UE investește 3,3 miliarde de euro în producția de semiconductori și își dorește să controleze cel puțin 20% din piața mondială
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Uniunea Europeană vrea să dețină o cincime din piața mondială a microcipurilor.

Țările Uniunii Europene au convenit să limiteze importurile de semiconductori din țările non-europene și, în același timp, să își dubleze cota de piață mondială pentru microcipuri până la sfârșitul deceniului.

Miniștrii țărilor UE au convenit asupra unei abordări comune a propunerii, al cărei scop este de a strânge 43 de miliarde de euro din investiții publice și private în acest sector din Uniunea Europeană în următorii ani, a anunțat președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene. Statele membre vor negocia cu deputații europeni anul viitor forma finală a standardului cunoscut sub numele de Chips Act.

În legătură cu pandemia de Covid-19 și creșterea bruscă a cererii pentru relansarea producției post-criză, unele sectoare deja se confruntă cu o penurie de cipuri, iar țările europene depind de import din Statele Unite, Taiwan, și alte state asiatice.

Prin urmare, Comisia Europeană a venit cu o propunere în februarie anul acesta, care ar trebui să reducă în mod fundamental această dependență.

„Cipurile sunt una dintre cele mai importante tehnologii în curs de dezvoltare în prezent, dar Uniunea Europeană nu are în prezent capacitatea suficientă pentru a-și proiecta și fabrica propriile cipuri avansate”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Síkela, care a prezidat reuniunea de joi a reprezentanților guvernului UE.

UE vrea să dețină o cincime din producția mondială

Miniștrii au convenit ca Uniunea să investească în dezvoltarea și producția de semiconductori pe teritoriul său, astfel încât până în 2030 producția sa să reprezinte cel puțin o cincime din piața mondială. În prezent, reprezintă doar o zecime.

Potrivit miniștrilor, UE va investi 3,3 miliarde de euro ca parte a unei inițiative numite Chips for Europe, care are ca scop sprijinirea creării de noi tehnologii, cercetare și dezvoltare. Banii suplimentari sunt pentru a sprijini investițiile private în furnizarea de suficienți semiconductori pentru țările membre.

UE dorește, de asemenea, să monitorizeze mai bine posibilele lipsuri de semiconductori și să coordoneze mai eficient răspunsul în caz de criză, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel