Data publicării:

UE intenționează să trimită 1 miliard de euro pentru muniție în Ucraina

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Lviv.Media
Sursa Foto YouTube Lviv.Media
Țările europene intenționează să trimită Ucrainei ajutor militar în valoare de 1 miliard de euro, iar Facilitatea Europeană pentru Pace intenționează să-și mărească finanțarea cu 2 miliarde de euro în 2023.

Uniunea Europeană propune ca un ajutor în valoare de 1 miliard de euro să fie dedicat Ucrainei pentru achiziționare de muniție, în special obuzelor de artilerie de 155 mm, potrivit Politico.

Documentele arată că UE a furnizat Ucrainei arme printr-un pot de numerar interguvernamental, în afara bugetului, numit Facilitatea Europeană pentru Pace. Până acum UE a plătit Ucrainei  suma de 3,6 miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei. Urmează ca statele membre să-și majoreze finanțarea cu 2 miliarde de euro în 2023, potrivit sursei citate.

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, intenționează să propună un ”pachet extraordinar de sprijin” de 1 miliard de euro concentrat pe livrarea de muniție, potrivit documentului UE, elaborat de serviciul diplomatic al blocului, Comisia Europeană și Agenția Europeană de Apărare.

Documentele sugerează că 1 miliard de euro ar trebui să se concentreze pe muniție de îndată ce suplimentarea de 2 miliarde de euro a Facilității Europene pentru Pace va fi ”operaționalizată”. 

Europa vrea să se asigure că fondurile sale sunt direcționate în mod special către achiziția de artilerie pentru a se asigura că Ucraina poate face față Rusiei. 

Documentul a anticipat și creșterea producției industriale europene, care se străduiește să producă muniție la ritmul cerut de război. 

Propunerea menționează ”o rată de rambursare favorabilă, de exemplu până la 90% … având în vedere urgența extremă și epuizarea stocurilor statelor membre”.

Propunerea de finanțare permite, de asemenea, ”contribuții financiare voluntare” țărilor să nu se simtă obligate să trimită ajutoare precum Austria, care este neutră; sau care sunt reticente în a furniza arme, cum ar fi Ungaria, care a trimis ajutor Ucrainei ca parte a unui ”împrumut UE”. Cu toate acestea, Ungaria și-a păstrat poziția și încă nu s-a alăturat campaniei de sancțiuni induse de Occident împotriva Rusiei. 

Miercuri, Tamas Menczer, secretarul de stat al Ungariei, a declarat că UE insistă că Ucraina trebuie să câștige și că, pentru ei, negocierile de pace sunt o ”linie roșie”.

”Am fost totuși șocați... când noi, ungurii, am sugerat că documentele cu ocazia aniversării începerii războiului ar trebui să conțină solicitări pentru încetarea imediată a focului și începerea discuțiilor. Acestea au fost respinse în fiecare caz”, a declarat Menczer.

Oficialul a explicat că Bruxelles-ul a arătat adesea clar, cu ușile închise și în public, că ”încetarea imediată a războiului” nu numai că ”este o linie roșie”, dar că blocul a considerat că războiul din Europa de Est ”trebuie să fie a continuat până când Ucraina va câștiga”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel