UE impune sancțiuni pentru ”bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia”: vizate sunt săpunul și hârtia igienică. Diamantele rămân nesancționate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Uniunea Europeană urmărește să interzică importurile mai multor produse din Rusia, cum ar fi ”preparate pentru frumusețe sau machiaj”, ”preparate pentru bărbierit, inclusiv produse pentru bărbierit și după bărbierit, deodorante personale”, precum și săpunul și hârtia igienică, potrivit celei mai recente propuneri de sancțiuni a Comisiei Europene.

Cu toate acestea, un element rămas de pe listă este reprezentat de diamantele rusești, o omisiune care o va face fericită pe Belgia și industria sa robustă a diamantelor. În schimb, Comisia dorește să interzică importul ”anumite elemente utilizate în industria de bijuterii, cum ar fi pietrele și metalele prețioase”, potrivit Politico.

Proiectul de text, pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, are nevoie de aprobarea celor 27 de țări UE, urmărește în principal să folosească o serie de noi interdicții de export și import pentru a înăspri regimul de sancțiuni existent al blocului, iar țintele variază de la articole de zi cu zi până la componente tehnologice care alimentează armata Rusiei.

De exemplu, noul proiect de sancțiuni ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi ”preparate pentru frumusețe sau machiaj”, ”preparate pentru bărbierit, inclusiv produse pentru bărbierit și după bărbierit, deodorante personale”, precum și săpunul și hârtia igienică.

În ceea ce privește exportul, componentele semiconductoare sau cipurile nu vor mai fi trimise în Rusia. Exporturile de avioane către Rusia ar fi, de asemenea, interzise dacă va fi adoptat noul pachet de sancțiuni.

În industria serviciilor, propunerea de sancțiuni prevede interzicerea ”furnizării de servicii de arhitectură și inginerie, servicii de consultanță juridică și servicii de consultanță IT” companiilor și oamenilor din Rusia sau Guvernului rus.

În plus, blocul urmează să sancționeze aproape 30 de persoane și opt companii, inclusiv filozoful și strategul de dreapta Alexander Dugin și cântărețul Nikolay Rastorguyev, precum și cel mai mare acționar al producătorului de arme Kalashnikov, Alan Lushnikov.

"Kremlinul să plătească"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât "Kremlinul să plătească" pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin 'simulacrele' de referendumuri din teritoriile ocupate, relatează Reuters şi AFP.

"Nu acceptăm simulacrele de referendumuri şi niciun fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare suplimentară", a declarat ea presei la Bruxelles.

"Izolăm şi lovim şi mai tare economia Rusiei", a spus şefa CE.

Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de şapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a anunţat von der Leyen.

În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor din UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a spus ea.

Noile măsuri mai trebuie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE pentru a fi adoptate.

Citește și:

Ungaria anunță organizarea unui referendum privind sancțiunile împotriva Moscovei: ”Trebuie să cunoaștem opinia oamenilor”

Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al său, Zoltan Kovacs, relatând declarațiile premierului într-un tweet. ”Numai prin unirea forțelor putem pune capăt creșterii prețurilor la energie”, a spus Orban. Care, de fapt, a aruncat mănușa Uniunii Europene.

Ungaria si-a arătat în mod repetat ezitarea cu privire la strategia adoptată de UE pentru a reduce atacul lui Vladimir Putin în Ucraina. În special, Budapesta nu este deloc convinsă că strategia sancțiunilor este cea mai bună. Orban, într-un mesaj pe Facebook, a fost foarte clar: ”Bruxellesul a impus sancțiuni energetice statelor membre și de atunci prețurile la energie au decolat”.

Guvernul ungar a acceptat, așadar, propunerea Fidesz, partidul premierului, de a organiza un referendum la nivel național pentru a înțelege ce părere au cetățenii despre sancțiunile menționate mai sus. ”Este corect să păstrăm aceste sancțiuni, sau poate să le exacerbăm, sau ar trebui eliminate?” Aceasta ar putea fi întrebarea cuprinsă în consultare, evident încă de clarificat. ”Putem pune capăt creșterii prețurilor la energie doar printr-o acțiune comună, a spus Orban, potrivit Il Giornale.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel