UE: Impozite mărite pentru giganții tehnologiei
Franţa, Germania, Italia şi Spania lansează un plan pentru ca giganţii din domeniul tehnologiei să plătească impozite mai mari şi propun o armonizare fiscală în privinţa impozitului societăţilor, pentru ca aceste companii să plătească în funcţie de volumul de afaceri din Europa, relatează cotidianul spaniol "El Pais".
Astfel, cele patru mari ţări din zona euro au lansat o iniţiativă comună pentru ca marile companii de tehnologie, precum Google, Apple sau Amazon, să plătească mai multe impozite în Europa. Propunerea constă, în linii mari, ca acestea să plătească în funcţie de volumul de afaceri pe care îl înregistrează în Europa.
Cele patru ţări, cu cea mai mare influenţă pe Vechiul Continent, s-au coalizat pentru ca aceste companii să plătească impozitele în funcţie de ceea ce încasează în fiecare ţară, în loc de plata pe baza profiturilor, cum fac în prezent.
Miniştrii de Finanţe din Franţa, Germania, Italia şi Spania au trimis sâmbătă o scrisoare preşedintelui eurogrupului, premierul estonian, pentru "a analiza variantele în vederea stabilirii unui impozit armonizat pe volumul de afaceri generat în Europa de companiile din domeniul digital".
Scrisoarea adaugă faptul că "sumele colectate vor avea ca obiectiv reflectarea unei părţi din ceea ce aceste companii ar trebui să plătească în termeni de impozite pentru societăţi".
Fără impozite minime în Europa
"În cazul în care Comisia decide demararea unei iniţiative legislative în acest sens, va fi demonstrat angajamentul nostru de a impozita adecvat companiile din economia digitală, astfel încât să fie reflectată activitatea lor autentică în UE", susţin miniştrii.
Scrisoarea, la care a avut acces "El Pais", este semnată de miniştrii Finanţelor din Franţa, Bruno Le Maire, Germania, Wolfgang Schauble, Italia, Pier-Carlo Padoan, şi Spania, Luis de Guindos.
"Nu mai vrem să acceptăm ca aceste companii să facă afaceri în Europa şi să plătească impozite minime fiscului nostru", se menţionează în scrisoare. În aceasta se subliniază că "este în joc eficienţa economică, precum şi echitatea fiscală şi suverania".
Cei patru miniştri vor înainta propunerea şi celorlalţi miniştri de finanţe din zona euro la reuniune informală ce va avea loc săptămâna viitoare la Tallin (Estonia). Iniţiativa, impulsionată de Franţa, are ca scop "să strângă cercul abuzurilor fiscale ale marilor corporaţii de tehnologie".
Fentează taxele
Aceste companii facturează miliarde în Europa şi plătesc impozite minime deoarece folosesc strategii fiscale agresive pentru a eluda plata dărilor, scrie "El Pais". Corporaţii precum Google, Apple, Facebook, Amazon şi alte firme din domeniu "jonglează" cu drepturi de autor (patente) şi cu preţurile de transfer pentru mutarea profiturilor în zone cu fiscalitate mai redusă.
Miniştrii recunosc în scrisoare progresele Bruxellesului din ultimii ani, atât la nivel legislativ, incluzând unele dintre propunerile făcute de G20 şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în programul BEPS ?plan împotriva erodării bazei de impozitare şi transfer al profiturilor-, precum şi la nivel fiscal.
Bruxelles a deschis o investigaţie privind Google şi alte companii şi anul trecut a amendat cu 13 miliarde euro Apple pentru că ar fi beneficiat între 2003 şi 2014 de reduceri fiscale în Irlanda, care ar fi distorsionat concurenţa, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News