UE, hotărâtă să impună statul de drept în Ungaria, chiar dacă Orban a câștigat detaşat alegerile
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Uniunea Europeană este hotărâtă să impună respectarea statului de drept şi a drepturilor persoanelor LGBT în Ungaria, chiar dacă premierul Viktor Orban a câştigat detaşat alegerile legislative, a declarat marţi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, după o reuniune a miniştrilor europeni desfăşurată la Luxemburg, transmite AFP. 

Ungaria a adoptat anul trecut o lege care interzice să fie evocate în şcoli în rândul copiilor chestiuni ce ţin de schimbarea de sex şi homosexualitate, lege considerată de Bruxelles discriminatorie faţă de persoanele LGBT.

Statul de drept înseamnă de asemenea limitarea posibilităţii autorităţilor unui stat membru - chiar susţinute de o majoritate în parlament, de o mare majoritate a populaţiei - să acţioneze împotriva valorilor noastre europene, a indicat comisarul Reynders. Acesta a menţionat în plus şi îngrijorările Comisiei Europene despre independenţa justiţiei, pluralismul mass-media şi lupta împotriva corupţiei în Ungaria.

Ţările care au guverne de orientare conservatoare nu pot fi niciodată elevi buni pentru Bruxelles

În replică, ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a acuzat aplicarea unor standarde duble în rapoartele Comisiei Europene privind statul de drept în Ungaria şi Polonia.

Ţările care au guverne de orientare conservatoare nu pot fi niciodată elevi buni pentru Bruxelles, a remarcat ea, potrivit agenţiei MTI.

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a câştigat detaşat alegerile legislative din 3 aprilie, iar, două zile mai târziu, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care executivul comunitar consideră că încalcă statul de drept. Invocând tot încălcarea statului de drept, Comisia Europeană nu a aprobat până în prezent PNRR-ul Ungariei, la fel procedând şi în cazul Poloniei.

Citește și - Cresc tensiunile dintre Ucraina și Ungaria, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei

Tensiunile dintre Budapesta și Kiev se acutizează pe zi ce trece, după ce Ucraina a acuzat Ungaria că favorizează Rusia în războiul pe care îl poartă împotriva vecinului de la vest.

Guvernul ucrainean a acuzat Ungaria că ajută Rusia să-și continue agresiunea împotriva Ucrainei, pe fondul agravării conflictului dintre țările vecine. Ministerul Afacerilor Externe a acuzat, de asemenea, Ungaria că a întărit „sentimentul de impunitate” al Rusiei pentru presupusele crime de război comise. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel