Urmărește emisiunea live
UE face apel la Serbia şi Kosovo să implementeze acordurile convenite
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Seful diplomației UE, Josep Borrell. Sursa: Agerpres
Seful diplomației UE, Josep Borrell. Sursa: Agerpres
Liderii statelor Uniunii Europene au făcut apel la Belgrad şi Pristina, să implementeze necondiţionat acordurile convenite şi să nu rateze şansele pe care le oferă planul european de normalizare a relaţiilor.   

La Consiliul European din 9 februarie, după ce şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a prezentat un raport privind dialogul dintre Serbia şi Kosovo, s-au adoptat concluziile privind negocierile dintre Belgrad şi Pristina, în care se face apel la ambele părţi să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în cadrul dialogului, inclusiv acordurile din 2013 şi 2015 privind formarea Uniunii Comunităţilor Sârbeşti din Kosovo.

"Salutăm planul european de restabilire a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina. Cele două părţi nu trebuie să rateze această şansă istorică, care va contribui la realizarea perspectivei lor europene" - se menţionează în concluzii şi se adaugă că recentele tensiuni din nordul Kosovo au demonstrat cât de necesar este un progres în normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, prin dialogul mediat de UE.

Înainte de reuniunea Consiliului European, Borrell a declarat că în curând va avea loc o nouă rundă de dialog cu preşedintele Serbiei şi premierul Kosovo, pentru a continua discuţiile privind planul european de normalizare a relaţiilor, scrie Rador.

Premierul kosovar Albin Kurti a declarat săptămâna trecută că ar accepta crearea unei asociaţii a municipalităţilor populate de kosovarii sârbi, ceea ce le-ar oferi acestora o anumită autonomie, dacă Serbia va recunoaşte independenţa Kosovo, transmite agenţia EFE.

Kurti a declarat la Pristina că are 'şase condiţii politice' pentru crearea acestei asociaţii, inclusiv ca aceasta să nu fie mono-etnică şi să nu dispună de nicio putere publică sau executivă.

Premierul naţionalist kosovar mai cere ca o asemenea asociaţie să fie creată 'numai după recunoaşterea' de către Serbia a independenţei pe care Kosovo şi-a proclamat-o în 2008.

O altă condiţie pe care Kurti o pune Belgradului este ca acesta să-şi retragă cererea prin care solicită statelor UE ce nu recunosc independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania) să se opună aderării Kosovo la UE.

Un acord între Belgrad şi Pristina mediat de UE în anul 2013 prevede o autonomie pentru comunităţile din Kosovo cu populaţie sârbo-kosovară majoritară care să apere drepturile colective ale acesteia şi să dispună de competenţe în domenii precum economia, educaţia şi sănătatea, dar guvernul kosovar refuză în prezent aplicarea acestui acord, invocând Constituţia Kosovo, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel