Data publicării:

UE elimină tarifele pentru Ucraina până în 2024: exporturile agricole ale Kievului cresc în ciuda războiului

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Tom Fisk: Pexels
Fotografie de la Tom Fisk: Pexels
Măsurile comerciale de solidaritate au permis țării invadate de Rusia să sporească vânzările de produse ecologice și păsări de curte.

Comisia Europeană a propus prelungirea cu încă un an a legislației privind tarifele comerciale pentru mărfurile ucrainene. Pachetul de beneficii la export introdus de Bruxelles pentru a ajuta Kievul să-și mențină economia în pofida războiului a dus deja la unele creșteri ale importurilor UE de produse agricole și alte bunuri din Ucraina, în ciuda conflictului în curs.

În prima jumătate a anului 2022, exporturile de produse ecologice din Ucraina către țările UE și Elveția au crescut cu 19,4% față de prima jumătate a anului 2021, ajungând la 160.020 tone față de 128.840 în aceeași perioadă a anului precedent. 

Sectorul zootehnic ucrainean a beneficiat și de suspendarea taxelor, care deja înainte de război exporta 70.000 de tone de păsări în UE în fiecare an. După începerea războiului, aceste volume au crescut cu 54% în perioada martie – iunie 2022, conform Europa Today.

”Această inițiativă, care face parte din sprijinul ferm al UE pentru economia ucraineană, ajută la atenuarea situației dificile în care s-au aflat producătorii și exportatorii ucraineni în urma agresiunii militare neprovocate și nejustificate din partea unei părți a Rusiei”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

Propunerea de prelungire a opririi tarifare, în prezent în vigoare până la 4 iunie, va fi acum examinată de Parlamentul European și de Consiliul UE în vederea asigurării continuității actualului și noului regim de măsuri comerciale. 

Regimul de facilitare în vigoare astăzi ”a avut un efect pozitiv asupra comerțului din Ucraina către UE” și ”împreună cu coridoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au garantat stabilitatea fluxurilor comerciale din Ucraina către UE în 2022, în ciuda perturbărilor cauzate de război și împotriva tendinței volumului comercial global al Ucrainei, care a scăzut brusc”, a adăugat Comisia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel