UE condamnă lansarea de noi rachete nord-coreene şi cere un răspuns unitar la nivel global
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ucraina denunţă atacuri 'masive' cu peste 120 de rachete ruseşti
Ucraina denunţă atacuri 'masive' cu peste 120 de rachete ruseşti
Uniunea Europeană a condamnat sâmbătă creşterea semnificativă a lansărilor ilegale de rachete de către Coreea de Nord şi a cerut un răspuns hotărât şi unitar la nivel global, inclusiv punerea în aplicare a tuturor sancţiunilor ONU, transmite France Presse. 

UE consideră că numărul fără precedent de rachete lansate, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, reprezintă o escaladare periculoasă din partea Phenianului, potrivit unei declaraţii a şefului politicii sale externe, Josep Borrell.

Uniunea Europeană face apel la statele membre ale ONU, în special la membrii Consiliului de Securitate al ONU, să asigure punerea în aplicare deplină a sancţiunilor pentru a împiedica Republica Populară Democrată Coreeană să obţină echipamente, cunoştinţe şi finanţare pentru a-şi susţine programele ilegale de înarmare', a adăugat el.

Potrivit comunicatului, 'numărul fără precedent de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în 2022 este o ilustrare alarmantă a intenţiilor sale de a continua să submineze regimul global de neproliferare'.

Acest lucru reprezintă o ameninţare gravă pentru toate naţiunile şi subminează pacea şi securitatea regională şi internaţională, adaugă textul. UE a subliniat că acţiunile Coreii de Nord nu-i pot conferi şi nu-i vor conferi niciodată statutul de stat dotat cu arme nucleare în cadrul Tratatului de neproliferare, 'sau orice alt statut special în această privinţă.

Aceasta a reiterat apelul său către Coreea de Nord de a 'înceta acţiunile sale agresive şi destabilizatoare, de a respecta dreptul internaţional şi de a relua dialogul cu toate părţile implicate'. De asemenea, UE a subliniat 'solidaritatea sa deplină' cu Japonia şi Coreea de Sud, notează Agerpres.

Coreea de Sud ridică de la sol 80 de avioane după ce a detectat 180 de aparate nord-coreene în zona frontierei militare

Armata Coreei de Sud a declarat că a ridicat de la sol 80 de avioane de vânătoare, după ce a detectat circa 180 de avioane de război nord-coreene zburând la nord de frontiera militară, timp de patru ore vineri, un nou episod în escaladarea dramatică a tensiunilor din ultimele zile în peninsula coreeană, unde Seulul şi Washingtonul desfăşoară exerciţii militare comune, potrivit Reuters, Yonhap şi AFP.

Avioanele nord-coreene au zburat la nord de aşa-numita Linie de acţiune tactică aeriană, trasată la 20 kilometri nord de linia de demarcaţie militară, a precizat armata sud-coreeană într-un comunicat.

Ca reacţie, Coreea de Sud a ridicat de la sol 80 de avioane, inclusiv avioane de luptă invizibile F-35A. Cele aproximativ 240 de avioane care participă la exerciţiile aeriene 'Vigilant Storm' cu SUA şi-au continuat exerciţiile, indică armata sud-coreeană.

Zece avioane nord-coreene au întreprins manevre similare luna trecută, determinând Coreea de Sud să ridice mai multe avioane de luptă de la sol pentru interceptarea lor. Aceste manevre intervin după ce armata Coreei de Nord a efectuat peste 80 de tiruri de artilerie în mare în timpul nopţii de joi spre vineri şi a lansat mai multe rachete în mare joi, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), al cărei tir a fost aparent ratat.

Armata sud-coreeană a precizat că cele aproximativ 80 de tiruri de artilerie au fost efectuate începând de joi ora locală 23:28 în 'zona tampon' maritimă din regiunea Kumkang, în provincia Kangwon, pe coasta de est a ţării. Acest tir de baraj reprezintă 'o încălcare clară' a acordului intercoreean din 2018, care a stabilit aceste zone tampon cu scopul de a reduce tensiunile dintre cele două părţi, a semnalat Statul Major sud-coreean. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel