UE clarifică renegocierea PNRR pentru România: "Doar în cazul unor dezastre naturale de proporții istorice"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Renegocierea PNRR pare imposibil de realizat în acest moment, conform unui răspuns oficial al Comisiei Europene. 

Tot mai multe voci, cu precădere din zona social-democrată vorbesc despre o renegociere a PNRR, pentru mărirea procentului din PIB în care ar trebui să se încadreze alocarea bugetară pentru pensii. Chiar și premierul liberal Nicolae Ciucă a spus recent că este dispus sa meargă la Bruxelles, alături de ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a încerca o renegociere a Planului de Reziliență, deși s-a declarat sceptic în privința unui succes.

În tot acest context tensionat cu privire la blocarea măririi pensiilor pentru o bună perioadă, un răspuns clar a venit de la Comisia Europeană: PNRR nu poate fi renegociat decât în cazul unei catastrofe naturale de proporții istorice.

Precizările Comisiei Europene, la o solicitare formulată de Digi 24:

- PNRR se poate renegocia doar în cazuri excepționale, cum ar fi dezastre naturale de proporții istorice

- orice cerere de modificare a PNRR ar întârzia cu mult implementarea programului 

Marius Budăi, reacție după răspunsul oficial al Comisiei Europene 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că răspunsul Comisiei Europene s-a referit, probabil, la o negociere totală a PNRR, iar în acest moment s-ar dori renegocierea doar în anumite puncte. 

Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte.

Până în decembrie am îndeplinit jaloanele pe care le aveam de îndeplinit, suntem în interiorul trimestrului 1, imediat o să anunț un alt jalon îndeplinit ce ține de Ministerul Muncii, în februarie avem acordul cu Banca Mondială semnat pentru asistența tehnică în reforma pensiei și a salarizării...

Nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinați să implementăm acest PNRR și reformele legate de PNRR.

Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem.

Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a spus Budăi la Digi 24

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel