UE cere Poloniei să plătească o amendă uriașă, cea mai mare din istoria blocului comunitar
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
UE cere Poloniei să plătească o amendă uriașă, cea mai mare din istoria blocului comunitar  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
UE cere Poloniei să plătească o amendă uriașă, cea mai mare din istoria blocului comunitar / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Comisia Europeană a trimis o cerere de plată a amenzilor către guvernul polonez pentru neexecutarea verdictului de suspendare a Camerei de disciplină.

Nu este un secret faptul că există standarde duble în Uniunea Europeană cu privire la diferite țări. Astfel, verdictul Curții Europene de Justiție, care a cerut Poloniei să suspende imediat activitatea Camerei de disciplină a Curții Supreme, nu a reprezentat o surpriză. Ceea ce a fost șocant, însă, a fost amenda care a fost aplicată pentru nerespectarea verdictului, 1 milion de euro pe zi, fiind cea mai mare amendă din istoria UE (citește AICI).

Miercuri, Comisia Europeană a trimis o cerere de plată Poloniei pentru plata a 69 de milioane de euro și a respins moțiunea poloneză de a nu executa penalitățile.

Corespondentul de la Bruxelles al televiziunii Polsat News a relatat despre cerere pe Twitter.

„Moțiunea Poloniei de a nu fi amendată din cauza activității Camerei de disciplină până la realizarea reformelor a fost respinsă de Bruxelles. Comisia Europeană a trimis o cerere de plată a amenzilor acumulate până acum pentru nerespectarea deciziei Curții Europene de Justiție: 69 de milioane de euro pentru perioada cuprinsă între 3 noiembrie și 10 ianuarie”, a scris Dorota Bawołek.

Guvernul polonez a cerut ca amenzile să nu fie executate până la finalizarea unui proiect de reforme judiciare în Polonia.

„Constituția poloneză are supremația față de drepturile UE“, spun polonezii

În aprilie 2020, Curtea Europeană de Justiție a decis că Polonia urmează să suspende imediat funcționarea legilor referitoare la Camera de disciplină a Curții Supreme. Instanța de vârf a UE a declarat că, deși organizarea sistemului judiciar este de competența statelor membre UE, acestea au responsabilitatea de a se asigura că sunt în conformitate cu legislația UE.

La scurt timp după aceea, Tribunalul Constituțional (TK) al Poloniei a emis un verdict în care afirmă că astfel de ordine ale instanței supreme a UE încalcă Constituția poloneză.

În decembrie 2021, Comisia Europeană a anunțat că activează o procedură împotriva Poloniei asociată cu verdictul Tribunalului Constituțional polonez privind supremația constituției poloneze asupra dreptului UE.

Comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că Comisia crede că verdictul Tribunalului polonez „a încălcat regulile de bază ale independenței, superiorității, eficienței și unității în utilizarea dreptului UE și consecințele obligatorii ale verdictelor CEJ”, scrie RMX.

Noi incidente la granița dintre Polonia și Belarus. Migranții au aruncat cu pietre în polițiștii de frontieră

Aproximativ 30 de imigranți au tăiat gardul de sârmă ghimpată și au traversat ilegal frontiera. Refugiații, originari din Turcia, Egipt și Yemen, s-au luat la harță cu polițiştii de frontieră polonezi și au aruncat cu pietre în oamenii legii. Într-un final, toți au fost reținuți.

Potrivit autorităților de la Varșovia, imigranții au fost ajutați de serviciile de securitate de la Minsk să treacă granița. Frontiera dintre Belarus și Polonia a fost în atenția întregii lumi în toamna anului trecut, după ce mii de refugiați s-au adunat acolo și au încercat să ajungă în UE.

Comunitatea internațională a acuzat atunci regimul Lukașenko de faptul că ar încerca astfel să se răzbune pe Europa pentru sancțiunile impuse Minskului după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, un opozant al regimului, potrivit Publika (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel