UE, buget 2019: "Susţine creşterea economică"
Parlamentul European a adoptat miercuri bugetul pe 2019 al Uniunii Europene, punctul final al unor negocieri de sfârşit de an dificile şi care au necesitat o nouă propunere a Comisiei Europene după un blocaj între eurodeputaţi şi statele membre, transmite AFP.
Bugetul pe 2019, an pentru care Marea Britanie a acceptat să-şi menţină contribuţia în pofida Brexit-ului, prevede o sumă totală de 165,8 miliarde de euro la capitolul angajamente (sume prevăzute pentru programe ce se pot întinde pe mai mult de un an) şi de 148,2 miliarde de euro la capitolul plăţi (sume cheltuite efectiv). Pentru ca Uniunea să poată răspunde unor situaţii neprevăzute, bugetul include o sumă de 1,3 miliarde de euro. Comisia Europeană a trebuit să prezinte un nou proiect de buget la sfârşitul lunii noiembrie, după eşecul negocierilor între eurodeputaţi şi statele membre.
"Va susţine creşterea economică în Europa"
Principalul punct de blocaj a vizat dorinţa Parlamentul European de a putea utiliza în 2019 credite ce au fost prevăzute, dar nu au fost folosite în 2017, pentru programul european de cercetare 'Horizon 2020'. Preşedintele Comisiei pentru buget a PE, Jean Arthuis, a salutat faptul că bugetul aprobat răspunde 'la două mari priorităţi': cercetarea, pentru care au fost prevăzute 150 milioane de euro suplimentare (+11% faţă de 2018) şi programul Erasmus, cu o suplimentare de 240 milioane de euro.
La rândul său, Consiliul UE a apreciat 'un buget solid', care 'va ajuta la gestionarea eficientă a migraţiei, va veni în sprijinul cercetătorilor şi al tinerilor, şi va susţine creşterea economică în Europa', după cum a declarat ministrul de finanţe austriac, Hartwig Loeger, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului. În noul buget, fondurile destinate gestionării migraţiei au crescut cu aproape 60% faţă de 2018, ajungând la 1,1 miliarde de euro. Bugetele anuale ale Uniunii Europene se înscriu în cadrul financiar multianual de 7 ani (2014-2020 în cazul de faţă), care stabileşte plafoane maximale.
Vezi şi: Rambursare supraacciză. UNTRR solicitare către Guvern
Legea pensiilor, vot amânat. Tăriceanu: E o problemă de prezenţă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News