UE ar putea înlocui gazele ruseşti cu livrări din Nigeria
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
UE ar putea înlocui gazele ruseşti cu livrări din Nigeria / Foto: Pixabay, de Steven
UE ar putea înlocui gazele ruseşti cu livrări din Nigeria / Foto: Pixabay, de Steven
UE vrea să înlocuiască gazele ruseşti cu livrări din Nigeria.

Uniunea Europeană își dorește să obţină livrările suplimentare de gaze naturale din Nigeria, într-un moment în care blocul comunitar se pregăteşte pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, transmite Agerpres, citând Reuters.

Cu prilejul unei vizite la Lagos, unde a avut întâlniri cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa, Matthew Baldwin a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi de asemenea intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, undeva după luna august, ceea ce ar putea însemna o creştere a exporturilor de gaze spre Europa.

Cât gaz importă acum UE din Nigeria



Uniunea Europeană importă din Nigeria aproximativ 14% din necesarul său total de gaze lichefiate şi există potenţialul pentru dublarea cifrei, a apreciat Matthew Baldwin.

Însă producţia de petrol şi gaze a Nigeriei este afectată de furturi şi vandalizarea conductelor, astfel că în prezent terminalul de export pe care compania Nigeria LNG Ltd. îl are pe insula Bonny operează la 60% din capacitate.

"Dacă vom putea ajunge undeva peste 80%, atunci ar putea fi cantităţi suplimentare de gaze lichefiate care ar putea fi disponibile pentru cargouri spot care să vină în Europa. Ei (oficialii nigerieni - n.r.) ne-au spus să avem o nouă rundă de discuţii la finele lunii august, pentru că sunt încrezători că vor putea face progrese cu privire la acest subiect", a spus Matthew Baldwin.

Statele membre UE ar trebui să îşi reducă consumul de gaze cu 15%



Compania Nigeria NLG este deţinută de grupul petrolier NNPC Ltd, unde acţionari sunt statul nigerian, precum şi giganţii occidentali Shell, TotalEnergies şi Eni.

Miercuri, Comisia Europeană a apreciat că statele membre UE ar trebui să îşi reducă consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Anul trecut, Nigeria a exportat 23 de miliarde de metri cubi de gaze spre Uniunea Europeană, însă această cifră este în scădere de mai mulţi ani. De exemplu, în 2018, blocul comunitar a cumpărat 36 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Nigeria, a precizat Matthew Baldwin. 

Scholz: Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, consideră că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere, a comunicat Tass, peluată de Rosbalt, făcând referire la o declaraţie făcută de politicianul german la o conferinţă de presă ţinută la Berlin. 

Olaf Scholz a apreciat ca "neconvingătoare" declaraţiile Rusiei referitoare la faptul că reducerea livrărilor de combustibil pe conducta Nord Stream s-a produs din motive tehnice şi a arătat insuficienţa capacităţilor altor conducte cum ar fi Yamal.

Scholz a reamintit faptul că absenţa unui embargou asupra gazelor atât din partea UE, cât şi din partea G7, care nu a fost introdus "din cauza unor motive bine gândite".

"Şi acesta este un semnal foarte deosebit că afirmaţia care a fost în vigoare de zeci de ani referitoare la faptul că, indiferent dacă vremurile sunt rele sau bune, cantităţile de gaze stipulate în contracte vor fi livrate întotdeauna, astăzi nu corespunde realităţii", a declarat cancelarul german, citat de Tass. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel