UE acuză SUA de măsuri „discriminatorii” privind vânzarea mașinilor electrice. Germania vorbește deja despre un „mare război tarifar”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Uniunea Europeană acuză Statele Unite ale Americii de măsuri „discriminatorii” cu privire la taxele pentru mașinile și bateriile electrice fabricate în SUA.

Uniunea Europeană a cerut Statelor Unite să acorde firmelor sale statut special pentru a vinde vehicule electrice, întrucât Bruxelles-ul vorbește despre măsurile „discriminatorii” din planul economic emblematic al președintelui Joe Biden.

Blocul celor 27 de națiuni este supărat de „Legea de reducere a inflației” de la Washington, care va presupune cheltuieli mari pentru inițiative de energie verde și include scutiri de taxe pentru mașinile și bateriile electrice fabricate în SUA.

Bruxelles spune că aceste beneficii pentru producătorii americani de vehicule electrice ar pune mașinile electrice fabricate în UE într-un dezavantaj injust pe piața internă profitabilă din SUA.

După discuțiile dintre miniștrii de comerț ai blocului și reprezentanta SUA Katherine Tai, la Praga, oficialii UE au spus că mașinile europene ar trebui să beneficieze de aceleași scutiri ca și cele din Canada și Mexic.

„Trebuie să fim realiști și să vedem ce putem negocia”, a declarat ministrul ceh al comerțului Jozef Síkela, a cărui țară deține președinția rotativă a UE. El a calificat măsurile americane ca fiind „inacceptabile”.

Germania avertizează despre „războiul tarifar uriaș”

Bruxelles și Washington au înființat un grup de lucru pentru a încerca să găsească o soluție, iar o primă întâlnire urmează să aibă loc în această săptămână.

„Probabil că nu va fi ușor să o remediați, dar trebuie să o reparăm”, a declarat comisarul UE pentru comerț Valdis Dombrovskis. „Vom acorda o șansă negocierilor înainte de a ne angaja în considerații suplimentare.”, a spus el.

Creditele din SUA au generat probleme deosebite în Germania, puterea producătoare a Europei, care este îngrijorată de industria sa auto.

Cancelarul Olaf Scholz a avertizat la începutul acestei luni că planurile americane de protecție a climei care ar proteja companiile naționale de concurența străină ar putea declanșa „un mare război tarifar”, conform euractiv.

Vânzarea de mașini noi cu motoare pe benzină și motorină, interzisă din 2035 în UE. Cele deja în circulație vor putea fi vândute și folosite în continuare

Pentru a accelera procesul de trecere la vehicule electrice și reducerea emisiilor poluante, vânzarea mașinilor noi cu motoare pe combustie internă, cele mai cunoscute fiind cele ce funcționează cu benzină sau motorină, va fi interzisă în Uniunea Europeană (UE) din 2035, potrivit unui acord la care au ajuns recent Parlamentul și Consiliul European.

După cum apare într-un comunicat al Parlamentului European, negociatorii UE au ajuns la un acord cu reprezentanții statelor membre în legătură cu propunerea ca producătorii auto să reducă, până în 2035, cu 100% emisiile, adică, practic, să le elimine.

Asta înseamnă că, din 2035, va fi imposibilă vânzarea de noi autoturisme dotate cu motoare ce folosesc combustie internă pentru a funcționa, respectiv cu motoare pe benzină sau motorină. E de subliniat faptul că limitările se vor aplica doar la vânzarea de mașini noi, nu și la vânzarea celor uzate, produse înainte de 2035 (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel