UE acuză Apple că abuzează de poziție dominantă în modul în care gestionează Apple Pay
Comisia Europeană a acuzat Apple că restricționează accesul rivalilor la tehnologia din spatele sistemului său de plăți mobile Apple Pay, în timp ce își intensifică investigațiile cu privire la presupusele încălcări ale normelor antitrust ale UE.
UE a anunțat luni că a trimis către Apple o declarație de obiecțiuni, care detaliază modul în care compania a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele portofelelor mobile pe dispozitivele iOS.
Cazul antitrust ar putea duce la o amendă uriașă pentru producătorul de iPhone și îl poate forța să-și deschidă tehnologia de plată contactless către concurenți, potrivit Euronews.
Portofelele mobile se bazează pe comunicarea în câmp apropiat, sau NFC, care utilizează un cip în dispozitivul mobil pentru a comunica fără fir cu terminalul de plată al comerciantului.
Comisia a declarat că Apple Pay este de departe cel mai mare portofel mobil bazat pe NFC de pe piață și a acuzat compania că interzice altora accesul la tehnologia populară.
Acesta a spus că practica „are un efect de excludere asupra concurenților și duce la mai puține inovații și mai puține opțiuni pentru consumatori pentru portofelele mobile pe iPhone-uri”.
„Avem indicii că Apple a restricționat accesul terților la tehnologia cheie necesară pentru a dezvolta soluții de portofel mobile rivale pe dispozitivele Apple”, a declarat șeful UE pentru antitrust, Margrethe Vestager.
„În declarația noastră de obiecțiuni, am constatat în mod preliminar că Apple ar fi putut restrânge concurența, în beneficiul propriei soluții Apple Pay”, a spus ea.
Today we have send @Apple a statement of objections. We are concerned that @Apple may have illegally distorted competition in the market for mobile wallets on @Apple devices. Now @Apple can answer our concerns.
— Margrethe Vestager (@vestager) May 2, 2022
Răspunsul Apple
Într-o declarație, Apple a declarat că va continua să colaboreze cu Comisia „pentru a se asigura că consumatorii europeni au acces la opțiunea de plată aleasă de ei într-un mediu sigur și securizat”.
„Am conceput Apple Pay pentru a oferi utilizatorilor o modalitate ușoară și sigură de a-și prezenta digital cardurile de plată existente, iar băncile și alte instituții financiare să ofere clienților plăți fără contact”, a spus compania.
„Apple Pay este doar una dintre multele opțiuni disponibile pentru consumatorii europeni pentru efectuarea plăților și a asigurat acces egal la NFC, stabilind în același timp standarde de vârf în materie de confidențialitate și securitate”.
De ce critică UE Apple Pay?
Apple Pay este propria soluție de portofel mobil Apple pe iPhone și iPad, folosită pentru a permite plățile mobile în magazinele fizice și online.
Tehnologia sa NFC „tap and go” este încorporată pe dispozitivele mobile Apple pentru plăți în magazine, permițând comunicarea între un telefon mobil și terminalele de plăți din magazine.
Comisia acuză Apple că restricționează accesul terților la această tehnologie, în beneficiul propriei soluții.
„Opinia preliminară a Comisiei este că poziția dominantă a Apple pe piața portofelelor mobile pe sistemul său de operare iOS, restrânge concurența, rezervând accesul la tehnologia NFC Apple Pay”, se arată într-un comunicat .
„Dacă este confirmată, un astfel de comportament ar fi ilegal în conformitate cu regulile noastre de competiție”, a spus Vestager.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News