Data publicării:
Udrea și Ioana Băsescu nu mai scapă. Articolul neconstituțional din Codul Penal, modificat
Ministrul Justiției a anunțat că a fost modificat articolul din Codul penal referitor la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale.
”Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care a fost aliniat articolul 155 alineatul 1 din Codul penal la o recentă decizie a CCR din data de 25 mai. Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, articolul 155 va avea în alineatul 1 următorul conţinut: Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
"Practic, este textul din vehicul Cod penal. Este preluat literă cu literă din Codul penal abrogat în 2009. Dacă vor scrie aşa, se întrerupe (cursul termenului de prescripție), nu mai suntem în situaţia de dinaintea de a se adopta acest lucru", a spus judecătorul Augustin Zegrean pentru DCNews.
CCR, precizări
În urmă cu doar câteva zile, Curtea Constituţională a României a făcut mai multe precizări cu privire la articolul 155 din Codul Penal, care face referire la întreruperea prescripţiei penale. Neconstituţionalitatea articolului ar fi putut avea impact în cazurile Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu.
"În legătură cu comentariile care au apărut cu privire la decizia Curții Constituționale prin care am declarat neconstituționalitatea art.155 alin.(1) din Codul penal menționăm următoarele: Art.155 alin. (1) din Codul penal a avut până în aprilie 2018 următorul conținut : Întrucât sintagma "oricărui act de procedură în cauză" era neclară, imprevizibilă și incoerentă, Curtea Constituțională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea "oricărui act de procedură în cauză" din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională”, potrivit Compartimentului de relații externe, relații cu presa și protocol al CCR.
Potrivit prevederilor Constituției si a Legii de organizare, menționează sursa citată, „această decizie era obligatorie, în sensul că legiuitorul trebuia să ia măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției”.
"Din 2018 și până în prezent, nu a fost luată nicio măsură, astfel încât prevederea a rămas neterminată și inaplicabilă. În aceste condiții, prin decizia prezentă s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare. Urmează că legiuitorul să ia în sine măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018 și a prezentei decizii. Menționăm încă o dată că în mod incorect și nejustificat se reține că prin decizia noastră am fi eliminat instituția întreruperii prescripției penale”, conform sursei citate.
Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstituțional a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News