Data publicării:

UDMR sesizează CCR, pentru licitațiile centralizate la Sănătate

Autor: ana | Categorie: Politica
WhatsApp

Reprezentanții UDMR, alături de reprezentanţii mai multor partide din opoziţie, intenționează să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la mai multe aspecte de neconstituționalitate prezente în proiectul de lege votat marți și care se referă la aprobarea OUG 71/2012. Publicată în Monitorul Oficial nr. 794 din 26 noiembrie 2012, Ordonanța de urgență nr. 71/2012 prin care se desemnează Ministerul Sănătății ca fiind unitate de achiziții publice centralizată.

„UDMR nu este de acord cu ridicarea la rang de lege a OUG nr.71/2012, deoarece în ultimii 23 ne-am luptat ca tot mai multe servicii publice să fie descentralizate şi trecute în subordinea administraţiilor publice locale. Proiectul de lege adoptat azi contravine flagrant procesului de descentralizare”, a declarat deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila, citează ampress.ro.

Potrivit acestuia, în anul 2010, în perioada în care UDMR s-a aflat la guvernare, s-a reuşit finalizarea procesului de descentralizare a spitalelor, care acum sunt în pericol de a fi recentralizate de către Guvern. Deputatul a relatat că, măsurile întreprinse de actuala guvernare contravin în totalitate principiului subsidiarităţii din sistemul sanitar, deoarece orice achiziţie publică care până în prezent era efectuată de către spitale la nivel local, de acum înainte vor deveni din nou atribuţia ministerului de resort.

„Este inadmisibil ca Ministerul Sănătăţii, o entitate juridică centrală să organizeze licitaţii de achiziţii pe resursele financiare ale unei comunităţi locale. Desemnarea priorităţilor de cheltuieli din fonduri provenite din taxe şi impozite locale trebuie să fie competenţa autorităţilor locale”, a explicat Cseke, subliniind că UDMR are "serioase îndoieli vizavi de caracterul legal şi constituţional al acestei legi, deoarece contravine principiului autonomiei locale garantat de Constituţie, care prevede clar, că în administrarea problemelor locale decizia aparţine factorilor locali, şi nu celor de la Bucureşti”.

Marți, Camera Deputaţilor a adoptat cu 226 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 6 abţineri ordonanţa de urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată. Mai mulți deputați ai opoziției, printre care Tudor Ciuhodaru, de la PP-DD și Camelia Bogdanici de la PDL au susţinut că "are loc o centralizare a resurselor în mâna Ministerului Sănătăţii cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel