UDMR a părăsit negocierile din coaliție. A refuzat propunerea PNL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
UDMR a refuzat propunerea făcută de PNL, în cadrul negocierilor care au avut loc.

În acest moment, negocierile sunt blocate. Liderii UDMR au părăsit aceste discuţii pe care le aveau, la Palatul Victoria, cu PNL şi PSD, după ce i s-a propus să preia Ministerul Proiectelor Europene şi al Investiţiilor, în schimbul Ministerului Dezvoltării, potrivit Antena 3 CNN.

Kelemen Hunor insistă ca Ministerul Dezvoltării să rămână la UDMR şi spun că în aceste condiţii ei nu mai pot rămâne la guvernare. Iniţial, le-a fost propus să se facă o tragere, să se aleagă ministerele - s-au împărţit pe calupuri.

Erau dezavantajaţi şi în această formulă, pentru că rămâneau doar cu Ministerul Mediului sau Ministerul Culturii şi au refuzat. Ulterior, PSD și PNL le-au propus acest compromis - să accepte un minister mai important - Ministerul Fondurilor Europene, în schimbul Ministerului Dezvoltării  -,  însă au refuzat și această propunere şi au părăsit negocierile.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, ministerele rămase ar urma să se împartă între PSD şi PNL. PSD ar urma să Ministerul Mediului.

Citește și:

Negocieri în coaliție și refuzul lui Tudose. Chirieac: Nu este convenabil pentru cariera sa politică. Sunt enorm de multe probleme

"UDMR ar face o greşeală să iasă de la guvernare"

Întrebat care sunt şansele ca UDMR să iasă de la guvernare şi să cedeze PNL-ul Ministerul Mediului pe care îl cere sau PSD Ministerul Agriculturii, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "Discuţiile sunt absolut reale, în acest moment. Domnul Tánczos Barna, de la Mediu, să meargă la Agricultură. Dânsul  a mai fost secretar de stat la Agricultură, acum mai bine de un deceniu cred, cunoaște domeniul.

Este o negociere a UDMR, cerând maximum: să rămână lucrurile cum sunt acum. Eu cred că, şi dacă li se ia un minister, UDMR nu va ieşi de la guvernare, fiindcă, totuşi, el reprezintă interesele comunității maghiare din ţara noastră, comunitate care este bine să fie reprezentată şi la nivelul Guvernului. Şi, atunci, şi dacă li se ia un minister, cum este Ministerul Mediului, li se dă Agricultura, nu văd niciun fel de problemă pentru UDMR. Şi dacă nu li se dă Ministerul Agriculturii, tot nu văd acest lucru, fiindcă Ministerul Dezvoltării rămâne în continuare la UDMR. Și mai este Ministerul Sportului care, totuşi, înţeleg că va fi comasat în Ministerul Familiei, în aşa fel încât ministerul doamnei Firea să aibă mai multă consistenţă, mai multă substanţă.

UDMR, cu 5-6% în Parlament - nu este nevoie de UDMR să faci majoritatea de 50% - ar face o greşeală să iasă de la guvernare. Dar, deocamdată, dânşii ştiţi că sunt negociatori foarte buni." Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel