Data publicării:
Ucrainenii îl îndeamnă pe Trudeau să nu returneze echipamentele de gaz ale Rusiei
Moscova spune că echipamentele, care erau reparate în Canada, au fost esențiale pentru restabilirea alimentării cu gaz în Germania.
Comunitatea ucraineană a Canadei l-a îndemnat pe prim-ministrul Justin Trudeau să refuze să compromită sancțiunile țării împotriva Rusiei prin returnarea unei turbine despre care Moscova spune că este esențială pentru furnizarea de gaze naturale Germaniei.
Compania Gazprom, controlată de Rusia, a redus capacitatea de-a lungul conductei Nord Stream 1 la doar 40% din nivelurile obișnuite luna trecută, invocând revenirea întârziată a echipamentelor deservite de compania germană Siemens Energy din Canada.
Canada are una dintre cele mai mari comunități ucrainene din lume, comunitate care a făcut presiuni cu succes pe Ottawa să impună sancțiuni din ce în ce mai stricte împotriva Rusiei de când a invadat Ucraina în februarie.
Președintele național al Congresului Ucrainean-Canadian (UCC), Alexandra Chyczij, l-a îndemnat pe Trudeau, într-o scrisoare transmisă acestuia miercuri, să treacă peste ”scenografia evidentă” a Rusiei de a împărți aliații Ucrainei.
”Orice renunțare la sancțiunile canadiene ar fi privită ca o capitulare față de șantajul rus și terorismul energetic și ar servi doar la încurajarea statului terorist rus”, a spus Alexandra Chyczij.
CEO-ul UCC, Ihor Michalchyshyn, a spus că grupul acționează independent și nu a primit instrucțiuni de la Kiev cu privire la lobbyingul Ottawa cu privire la turbină. ”Guvernul canadian nu a răspuns la scrisoarea UCC”, a mai precizat Ihor Michalchyshyn.
O sursă guvernamentală canadiană a spus că Guvernul ucrainean însuși se opune returnării turbinei.
”Nu vom înceta să impunem sancțiuni severe regimului Putin în timp ce invazia lor nejustificată este în desfășurare și vom continua să sprijinim prietenii și aliații noștri europeni”, a declarat Ian Cameron, purtătorul de cuvânt al ministrului resurselor naturale din Canada.
Ambasada Rusiei la Ottawa a declarat că Rusia nu are niciun rol de jucat în returnarea turbinei
”Este o problemă între Canada și Germania”, a spus ambasada într-un comunicat. ”Am saluta lansarea turbinei, care ar putea ajuta la restabilirea fluxului de gaz în Europa.”
Problema tehnică cu turbina este doar un pretext rusesc, a declarat săptămâna trecută ministrul german al economiei, Robert Habeck.
Canada, alături de aliații săi occidentali, a emis sancțiuni ample împotriva Rusiei după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în ceea ce Kremlinul numește o ”operație militară specială”.
Germania riscă penuria de gaz după ce Rusia și-a redus livrările. Ministrul economiei: Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal
'Ar trebui închise anumite sectoare industriale (...) Toate procesele economiei de piaţă ar fi atunci suspendate. Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal. Nu vorbim despre două zile sau două săptămâni, ci de o lungă perioadă. Vorbim aici despre persoane care ar fi în şomaj, de regiuni care ar pierde complexuri industriale întregi', a explicat Habeck într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel.
Riscul unei penurii de gaz în această iarnă se profilează de când gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările prin gazoductul Nord Stream de care Germania este în mod special dependentă.
Berlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă complet
Berlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă complet această rută de aprovizionare.
'Suntem deja într-o situaţie în Germania nu s-a mai aflat niciodată. Pur şi simplu, dacă livrările de gaz rusesc vor rămâne la fel de slabe cum sunt acum, ne îndreptăm spre penuria de gaz', a prevenit ministrul Habeck, care este şi vicecancelar din partea Verzilor. 'Oricum, va fi doar în această iarnă', a adăugat el în interviu.
Germania încearcă să compenseze această scădere prin achiziţii de la alţi producători şi dezvoltarea accelerată de infrastructuri pentru importul de gaz natural lichefiat.
De asemenea, va creşte temporar utilizarea cărbunelui, iar guvernul a îndemnat cele 41 milioane de gospodării să economisească energie.
'Va trebui să facem alegeri de societate foarte dificile'
Dacă toate acestea nu vor fi suficiente, 'va trebui să facem alegeri de societate foarte dificile', a explicat Habeck. În caz de raţionalizare a gazului, reglementările europene dau prioritate gospodăriilor în faţa companiilor, dar 'această reglementare a fost concepută pentru întreruperi de livrări pe termen scurt, nu pe termen lung', a subliniat el. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News