Data publicării:

Ucraina va putea livra mai multă energie electrică către UE

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Brett Sayles)
Sursă foto: Pexels (Brett Sayles)

Ucraina va crește exportul de energie electrică către țările Uniunii Europene. 

Din 23 septembrie, Ucraina va putea creşte exporturile de energie electrică către UE cu 50 MW pe timp de noapte, a anunţat, joi, compania Ukrenergo.

"Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport Entso-E a mărit capacitatea disponibilă pentru exportul de energie electrică între Ucraina şi Europa cu 50 MW pe timp de noapte. '...' Acum producătorii ucraineni de energie electrică pot exporta 300 MW în România şi Slovacia în 24 de ore. Aprovizionarea cu volume crescute de energie electrică din Ucraina va putea începe din 23 septembrie" - se afirmă într-un comunicat al companiei publicat pe canalul Telegram.

Este de menționat că din 5 septembrie, exporturile de energie electrică către România şi Slovacia au fost efectuate la o capacitate de 300 MW pe timp de zi şi 250 MW pe timp de noapte, a precizat "Ukrenergo".

"Următoarea creştere a debitului cu România, Slovacia şi Ungaria va fi discutată în octombrie, iar la sfârşitul anului este planificată reluarea activităţii cu încă un interconector, cu Polonia" - au adăugat surse din cadrul companiei. Sistemul de energie electrică ucrainean funcţionează sincron cu Entso-E din 16 martie. La sfârşitul lunii martie a început exportul de energie electrică din Ucraina în Polonia, iar în mai - în Republica Moldova. Din 30 iunie, se realizează importul şi exportul de energie electrică în România, iar din 7 iulie a început schimbul comercial cu energie electrică cu Slovacia.

UE are în vedere noi măsuri pentru a reduce preţul gazelor

Comisia Europeană intenţionează să anunţe noi măsuri pentru a contracara o criză energetică fără precedent prin reducerea fluctuaţiilor extreme de pe piaţă, creşterea lichidităţii şi reducerea preţului gazelor naturale, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, Executivul comunitar intenţionează să dea publicităţii în data de 28 septembrie un document în care va detalia noi paşi destinaţi să reducă volatilitatea şi să crească volumul tranzacţiilor pe pieţele de energie, în condiţiile în care explozia preţurilor a dus la majorarea apelurilor în marjă, precum şi măsuri pe care blocul comunitar ar putea să le ia pentru a reduce preţul carburanţilor.

Cu toate acestea, chiar dacă unele state membre UE cer plafonarea preţului gazelor naturale, sursele citate de Bloomberg susţin că Executivul comunitar nu are de gând să propună noi reglementări în acest sens săptămâna viitoare.

Noile măsuri se vor adăuga pachetului propus anterior, care include o taxă pe profiturile excesive, un plafon pentru veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi o ţintă obligatorie de reducere a consumului de electricitate.

Potrivit Bloomberg, noul document, cunoscut în jargonul UE sub denumirea de "comunicare", ar da guvernelor statelor membre asigurări cu privire la noi măsuri care ar urma să vină de la Bruxelles, în contextul în care miniştrii europeni ai Energiei speră să ajungă la un acord cu privire la planul iniţial cu prilejul reuniunii din data de 30 septembrie. În mod normal, un plan de acţiune este urmat de propuneri detaliate care au nevoie de aprobarea statelor membre. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel