Data publicării:

Ucraina va primi peste 500 de milioane de euro pentru redresare de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre fondurile pe care le va primi Ucraina.

Ucraina va primi sute de milioane de euro de la băncile europene pentru a-și consolida economia și, în cele din urmă, pentru a-și reconstrui infrastructura, potrivit unei serii de acorduri semnate marți la Berlin.

UE va furniza fonduri în valoare de 517 milioane de euro prin intermediul unor programe gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a precizat BERD. Din această sumă, 143 de milioane de euro vor sprijini în mod direct noi proiecte ale BERD cu orașe ucrainene, iar restul va fi alocat unor domenii critice precum infrastructura și sectorul energetic.

Ucraina a primit, de asemenea, un împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în cadrul unui proiect menit să ofere compensații pentru locuințele distruse de ostilități.

Banii sunt destinați în primul rând sprijinirii celor mai vulnerabili, cum ar fi persoanele care și-au pierdut locuințele, precum și cele cu handicap și familiile numeroase. Ucraina preconizează că aproximativ 2.000 de familii vor primi locuințe noi cu ajutorul fondurilor Consiliului, a precizat Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

În războiul său împotriva Ucrainei, Rusia a folosit energia ca armă, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Conferinței Ucrainene de Redresare de la Berlin. „Am pierdut deja 80% din producția de energie termică din Ucraina și o treime din producția de energie hidroelectrică”, a spus președintele.

Alături de rețeaua energetică, sectorul locuințelor suferă masiv în urma războiului Rusiei, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

BERD și-a sporit semnificativ finanțarea pentru Kiev în timpul războiului, oferind peste 4 miliarde de euro de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Estimarea pentru costurile de reconstrucție

Cu toate acestea, redresarea Ucrainei va necesita mult mai mult, costurile de reconstrucție fiind estimate la 486 de miliarde de dolari în următorul deceniu, adică de 2,8 ori mai mult decât producția economică a țării în 2023, a declarat Guvernul Ucrainei într-un raport.

În cadrul acordurilor semnate la Berlin, UE va oferi garanții financiare pentru programele BERD din Ucraina: 140 de milioane de euro pentru incluziune financiară și 37 de milioane de euro pentru programul de competitivitate și incluziune a IMM-urilor. Aproximativ 150 de milioane de euro sub formă de garanții financiare și 7,5 milioane de euro sub formă de asistență tehnică vor merge către programul de garantare Hi-Bar, care sprijină sectorul energetic. Restul banilor vor merge către programul de reziliență municipală, de infrastructură și industrială al BERD.

Sprijinul pentru regiunile afectate ale Ucrainei a fost una dintre temele principale ale conferinței de la Berlin. Guvernatorii principalelor centre industriale ucrainene și primarii orașelor Nikolaiev, Harkov și Dnipro au participat la panelurile conferinței din 11-12 iunie, mulți dintre ei încheind deja acorduri individuale cu BERD.  

BERD a semnat, de asemenea, un acord de prefinanțare cu Harkovul, precum și acorduri similare cu Krîvîi Rih și cu Kievul, în valoare totală de 87 de milioane de euro pentru cele trei orașe.

„Toate împrumuturile pe care le vor obține orașele ucrainene ar trebui să asigure accesul neîntrerupt la serviciile de infrastructură vitale și să atenueze impactul războiului, inclusiv atacurile recente asupra infrastructurii municipale de încălzire și energie”, a precizat BERD, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel