Ucraina va da în judecată Iranul pentru furnizarea de drone militare Rusiei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal. Sursa: Agerpres
Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal. Sursa: Agerpres
Ucraina va depune o plângere împotriva Iranului la Curtea Penală Internațională pentru că a furnizat Rusiei drone kamikaze. 

Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, într-un interviu cu Al Arabiya, relatează Censor.

Kievul va insista ca instanța să ia în considerare problema furnizării de către Iran a dronelor către Rusia, pe care Moscova le-a folosit pentru a ataca infrastructura energetică și civilă a Ucrainei.

”Suntem îngrijorați de complicitatea Iranului cu Rusia în comiterea acestor crime de război și vom căuta recunoașterea implicării Iranului în ele”, a spus Shmyhal.

Premierul Ucrainei a subliniat că este necesar să se facă presiuni asupra Teheranului pentru a înceta sprijinirea Moscovei. El a adăugat că ”este important să împiedicăm Iranul să transfere rachete în Rusia”. 

Potrivit armatei ucrainene, Rusia folosește cel puțin trei modele de drone în Ucraina: drone kamikaze Shahed-136, Shahed-131 și UAV-uri multifuncționale Mohajer-6.

Stoltenberg: Totul indică faptul că Iranul furnizează drone Rusiei

Alianța Nord-Atlantică nu are nicio îndoială că Iranul furnizează drone Rusiei și monitorizează acțiunile ulterioare ale Teheranului. Acest lucru a fost anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Nu vorbesc niciodată despre informații specifice, dar pot spune că totul indică faptul că Iranul aprovizionează Rusia cu drone. Facem apel la toate țările, inclusiv Iranul, să nu sprijine războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei", a spus Stoltenberg.

El a menționat că NATO monitorizează îndeaproape acțiunile Iranului pe fondul rapoartelor privind intențiile de a furniza Rusiei nu numai drone, ci și rachete. 

Iranul a respins acuzațiile privind furnizarea de arme către Rusia iar Casa Albă a spus că Iranul minte când susține că nu furnizează Rusiei drone kamikaze pentru războiul cu Ucraina.

Potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), armata iraniană din Crimeea ocupată îi învață pe ruși cum să folosească dronele kamikaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel