Data publicării:
10 oameni au fost răniți în urma unui atac cu rachete asupra orașului Odesa / SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
Un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de 10 răniţi în oraşul-port ucrainean Odesa, au transmis autorităţile locale în cursul nopţii de miercuri spre joi, scrie AFP.
'Un nou atac rusesc cu rachete balistice' a lovit Odesa, a raportat primarul acestui oraş din sud-vestul Ucrainei, Gennadi Truhanov, pe Telegram.
'Au fost distruse infrastructuri civile', iar '13 persoane au fost rănite' în atac, a zis el, adăugând faptul că pompierii luptă cu 'un incendiu' mare, fără a oferi alte detalii. De asemenea, guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a spus că un 'atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Odesa' a rănit 14 oameni.
'Au fost distruse infrastructuri civile, printre care depozitele poştale', a adăugat Kiper. Oraşul Odesa, port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, este vizat des de atacuri mortale cu rachete şi drone.
Miercuri dimineaţă, autorităţile locale au transmis moartea a cel puţin trei oameni, victime ale unui atac rusesc cu rachete. Un atac similar a avut loc și luni, ucigând 5 persoane, conform oficialilor ucraineni. Rusia loveşte distrugător oraşele ucrainene și a avansat pe frontul de est din Ucraina înainte de sosirea armelor din SUA, cruciale pentru Kiev, notează sursa citată.
Citește și: SUA acuză Rusia că a utilizat un agent chimic în Ucraina
Statele Unite ale Americii acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, contra forţelor ucrainene, încălcând astfel Convenţia cu privre la Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), conform unui comunicat al Departamentului de Stat oferit publicității miercuri, notează AFP.
Mai mult, Rusia foloseşte agenţi anti-revolte ca 'metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenţia', a mai zis diplomaţia americană în acest text.
'Utilizarea acestor substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil motivată de dorinţa forţelor ruse de a îndepărta forţele ucrainene din poziţii fortificate şi de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă', a transmis Departamentul de Stat.
Totodată, Washington a anunţat miercuri un nou val de sancţiuni care vizează companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au luat parte la efortul de război rusesc în Ucraina. Pe lângă companii din Rusia din domeniul apărării, precum şi entităţi chineze, aceste sancţiuni vizează mai multe unităţi de cercetare şi companii implicate în programele Rusiei de arme chimice şi biologice.
'Dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeaşi logică ca şi operaţiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, precum şi ale lui Serghei şi Iulia Skripal cu agenţi neurotoxici de tip Noviciok', a precizat Departamentul de Stat.
Aleksei Navalnîi, fost opozant al preşedintelui Vladimir Putin, mort pe 16 februarie, a fost victima unei otrăviri grave pe care a atribuit-o Rusiei. Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia Skripal au fost otrăviţi în Anglia în anul 2018. Rusia a spus că nu mai deţine un arsenal chimic militar, însă ţara se confruntă cu presiuni pentru mai multă transparenţă în utilizare armelor toxice de care este acuzată. Conform Institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanţă chimică, folosită ca agent de război şi ca pesticid. Dacă este inhalată, aceasta prezintă un risc pentru sănătate, mai notează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News