Ucraina, țară candidată la UE. Zaharova refuză să creadă și spune că totul este o minciună
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 17 iun 2022, 17:06
WhatsApp
Ucraina, țară candidată la UE. Zaharova refuză să creadă și spune că totul este o minciună / Foto: Kremlin.ru
Ministrul rus de Externe a reacționat, după ce Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat.

Promisiunile de a accepta Ucraina în UE sunt promisiuni false, care în practică nu au nimic bun în ele, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

„Vedem cum de mulți ani comunitatea occidentală manipulează istoria unui fel de implicare a Ucrainei în structurile lor de integrare, în timp ce Ucraina, din păcate, este din ce în ce mai rău”, a spus ea reporterilor, comentând la solicitarea Interfax de a comenta recomandarea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat membrilor UE.


Reacția Kremlinului: Au loc mai multe transformări, pe care le urmărim foarte îndeaproape

Kremlinul a reacţionat cu prudenţă la pasul făcut de Ucraina spre aderarea la Uniunea Europeană după ce Comisia Europeană a recomandat ca ţara să primească statutul de candidată, relatează dpa.

"Au loc mai multe transformări, pe care bineînţeles le urmărim foarte îndeaproape", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei ruse Interfax.

El a spus că Moscova este conştientă de "întărirea componentei de apărare a Uniunii Europene".

G Ad:

Moscova a acuzat în trecut UE că se transformă dintr-o alianţă economică într-o "actor militant agresiv".

Zelenski: O decizie istorică. Este primul pas pe calea către aderare la UE

Vineri, după ce executivul UE a anunţat că recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată, Volodimir Zelenski a spus că acest lucru va ajuta Kievul să învingă Rusia.

"Este primul pas pe calea către aderare la UE care va aduce cu siguranţă victoria noastră mai aproape. Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru UE pentru o decizie istorică", a postat Zelenski pe Twitter.

De asemenea, a mai precizat el, se aşteaptă ca liderii UE să aprobe propunerea la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare, scrie Agerpres. Vezi mai mult AICI.

CE a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat la UE. Cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții 

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană. Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.

"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.

Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro