Ucraina se pregătește de război: ordin de forță al lui Poroșenko
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Liderii de la Kiev nu sunt încrezători că proximele discuții de pace cu separatiștii se vor materializa într-o destindere a conflictului din Estul Ucrainei și caută să-și doteze forțele armate pentru ca 2015 să fie "anul victoriei".

Germania și Franța sunt sceptice cu privire la discuțiile de pace programate pentru luni, la Astana (Kazakhstan), unde autoritățile ucrainene vor fi puse față în față cu cele ale Rusiei. Oficialii europeni spun că noul summit are rost doar dacă va exista un "progres real" tradus prin implementarea acordului de pace de la Minsk, conform Deutsche Welle.

În paralel, Ucraina își consolidează artileria grea, potrivit agenției germane DPA. Președintele Poroșenko a ordonat ca militarilor din regiunea nordică Zhytomyr să le fie livrate avioane de luptă și vehicule blindate.

"Sunt convins că 2015 va fi anul victoriei. Pentru a reuși asta, avem nevoie de o armată puternică, patriotică și bine echipată", a arătat Poroșenko.

Livrarea de artilerie grea contravine înțelegerii de la Minsk. Ambele părți s-au acuzat reciproc în ultimele luni de violare a acordului semnat în Belarus.

Putin i-a mărturisit lui Hollande ce plan are cu Ucraina

Petro Poroșenko și-a manifestat intenția de a participa personal la summit-ul de la Astana, acolo unde vor mai fi prezenți președintele Rusiei, Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Francois Hollande.

"Știm clar ce înseamnă un progres real. Asta înseamnă, în primul rând, implementarea deplină a acordului de pace de la Minsk și încetarea focului, o linie de contact între zonele controlate de Ucraina și cele ale rebelilor și o retragere a artileriei grea. Aceste lucruri trebuie pregătite în avans", a spus purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert.

Într-un interviu acordat luni la un post de radio, Francois Hollande s-a pronunțat în favoarea ridicării sancțiunilor aplicate Rusiei, dacă se va constata o ameliorare a crizei din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel