Ucraina. Saakașvili, arestare. Confruntări violente în stradă
Treisprezece persoane au fost rănite miercuri în ciocniri la Kiev în timpul unei noi încercări a autorităților de a-l reține pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, devenit opozant al actualului regim ucrainean, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Forțele de ordine au lansat un asalt asupra taberei de corturi instalată de susținătorii lui Saakașvili în fața parlamentului, încercând să-l rețină pe fostul președinte georgian după o primă încercare eșuată marți, a anunțat poliția într-un comunicat.
Susținătorii lui Saakașvili au opus rezistență, confruntându-se de mai multe ori cu forțele de ordine. Unsprezece polițiști și doi susținători ai fostului lider georgian au fost răniți în confruntări, a precizat poliția.
"M-au căutat dar nu m-au găsit", a declarat Saakașvili pentru jurnaliști în tabăra de corturi ridicată în centrul capitalei ucrainene, alături de soția sa de origine olandeză Sandra Roelofs.
"Aici sunt numai oameni pașnici, nu există arme", a adăugat opozantul, reînnoindu-și apelul către ucraineni de a manifesta în fața Parlamentului miercuri seara.
Mihail Saakașvili este bănuit că a vrut să "preia puterea prin forță" în timpul recentelor manifestații de la Kiev împotriva corupției, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, care l-a acuzat pe Saakașvili că este finanțat de fostul președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 în urma manifestațiilor proeuropene de la Kiev.
Fostul președinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroșenko după ce acesta i-a retras cetățenia ucraineană, fusese reținut pentru scurt timp marți dimineață în urma unei percheziții la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakașvili susține că este o înscenare făcută la ordinul președintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de susținători care au blocat furgoneta care îl transporta.
Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea lui Saakașvili, acuzat de justiția de la Tbilisi pentru abuz de putere, acuzație despre care el afirmă că este motivată politic.
Mihail Saakașvili, un reformator carismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News