Ucraina: Primăria Donețk, luată cu asalt. Grupările proruse au ordin să tragă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Estul Ucrainei se află în pragul războiului civil. Blindat ușoare care transportă bărbaţi înarmaţi fără însemne şi arborând drapelul rus circulau miercuri dimineaţa la Kramatorsk, relatează AFP. Primăria din Donețk a fost luată cu asalt de un grup de circa 20 de persoane cu cagule pe față. Premierul ucrainean acuză Rusia că ridică un nou zid al Berlinului

Potrivit serviciilor speciale ucrainene, grupările armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a "deschide focul pentru a ucide".

Doi militari ucraineni au fost capturaţi de persoane necunoscute înarmate în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile de la Kiev, relatează AFP.

"Conversaţiile interceptate între sabotorii ruşi arată că acţiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiţerii de informaţii militare ruse care dau ordine cinice de a trage pentru a ucide militari ucraineni", a declarat serviciul de presă al SBU, într-un comunicat.

Guvernul de la Kiev a trimis marţi forţe armate împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost iniţiate de mai multe zile de militanţi care cer organizarea unui referendum în vederea autonomiei regiunilor rusofone, în cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.

Citește și: Putin, într-o discuție cu Merkel: Ucraina e în prag de război civil

Un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei, a constatat un corespondent al AFP aflat la faţa locului.

Persoanele necunoscute nu împiedică angajaţii să intre şi să iasă din clădire şi afirmă că au ca unică revendicare organizarea unui referendum privind "federalizarea" Ucrainei. Insurgenţi separatişti ocupă din 6 aprilie sediul administraţiei regionale din Doneţk, al cărui control l-au preluat în timpul manifestaţiilor, înainte de a proclama o "republică suverană a Doneţk".

Premierului ucrainean: Rusia ridică un nou zid al Berlinului 

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat miercuri Rusia că ridică "un nou zid al Berlinului" în Europa, înaintea reuniunii internaţionale programate joi la Geneva în vederea soluţionării crizei din Ucraina.

"Ceea ce se întâmplă în acest moment reprezintă un pericol pentru Europa şi Uniunea Europeană. Este clar că vecinii ruşi au decis să ridice un nou zid al Berlinului şi doresc revenirea la Războiul Rece", a declarat premierul Arseni Iaţeniuk, la deschiderea Consiliului de miniştri de la Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel