Data publicării:

Ucraina: Preşedintele parlamentului, cercetat pentru presupuse acte de corupţie

Autor: Ana Vasilescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
steag_ucraina_53369000
steag_ucraina_53369000

Oficiul naţional de luptă împotriva corupţiei din Ucraina (NABU, acronimul ucrainean) a anunţat marţi începerea urmăririi penale împotriva preşedintelui Radei Supreme (parlamentul unicameral), Andrei Parubii, pentru presupusă deturnare de fonduri de la bugetul de stat, potrivit EFE şi Unian.

Conform agenţiei de presă Ukrainski Novini, tribunalul districtual Solomenski din Kiev a stabilit că NABU trebuie să înceapă o procedură penală împotriva şefului legislativului ucrainean.

'În conformitate cu avizul judecătorului de instrucţie de la tribunalul Solomenski din Kiev din data de 2 aprilie 2019, cazul a fost înregistrat în registrul anchetelor precedente datei de 10 aprilie 2019', a indicat NABU.

Dacă ancheta îi va dovedi vinovăţia, Andrei Parubii riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare şi o descalificare politică pentru acelaşi termen, ceea ce înseamnă că el nu va putea să ocupe funcţii publice în perioada respectivă.

Parubii, câştig de 33.000 de dolari

 

În declaraţia sa de venit, Parubii a raportat un câştig de 878.000 de grivne (circa 33.000 de dolari) în 2018 şi achiziţionarea unui apartament în oraşul Lvov, conform media ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Radei, Andrei Kovaliov, a dezminţit această informaţie, incluzând-o în categoria 'obişnuitelor ştiri false'.

Potrivit lui Kovaliov, un fost angajat al uneia dintre structurile Radei Supreme, supărat că a fost demis, a făcut o plângere împotriva lui Parubii la NABU, care a refuzat însă să o înregistreze.

Acesta a mers atunci cu plângerea la tribunal, care i-a dat curs, a indicat el.

 

'În cazul dat, convingerea mea profundă este că respectivul încearcă să-l atragă pe preşedintele Radei într-un proces. Se pare că cineva l-a sfătuit să înceapă acest proces penal împotriva lui Parubii', a spus purtătorul de cuvânt.

Corupţia în Ucraina este un flagel care a provocat o mişcare amplă de protest ce a dus la schimbarea regimului în 2014, dar după cinci ani de la venirea prooccidentalilor la putere la Kiev acest rău nu a fost eradicat, în pofida faptului că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană stabileşte depăşirea acestei probleme ca una din condiţiile de bază pentru integrare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel