Data publicării:

Ucraina pierde 16 vehicule blindate fabricate în SUA, dar forțele Kievului reușesc să câștige tot mai mult teritoriu

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: US Department of Defense
Foto: US Department of Defense
Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate furnizate de SUA în ultimele zile, potrivit analizei de informații cu sursă deschisă, în timp ce armata țării a anunțat că forțele sale au capturat trei localități, într-o ofensivă în regiunea Donețk de est.  

Cele 16 vehicule de luptă ale infanteriei americane Bradley, fie distruse, fie avariate și abandonate în ultimele zile, reprezintă aproape 15% din cele 109 pe care Washington le-a dat Kievului, conform lui Jakub Janovsky de la site-ul olandez de informații cu sursă deschisă Oryx, care strânge dovezi vizuale despre pierderile de echipamente militare în Ucraina, de la începutul invaziei rusești, de la 24 februarie 2022.

Vehiculul de luptă Bradley, care se mișcă pe șenile mai degrabă decât pe roți, poate ține aproximativ 10 trupe și este folosit pentru a transporta personalul în luptă, în timp ce oferă foc de sprijin, scrie CNN.

Când primul lot de peste 60 de vehicule Bradley a fost trimis în Ucraina la sfârșitul lunii ianuarie, locotenent-colonelul armatei americane Rebecca D’Angelo, comandantul Batalionului 841 de transport al armatei, a declarat că blindatele vor fi importante pentru operațiunile ofensive ale Kievului.

„Sperăm că acest lucru le va spori capacitățile de a avansa pe câmpul de luptă și de a recâștiga terenul pierdut, având echipamente care se potrivesc sau depășesc ceea ce au rușii”, a spus D’Angelo într-un raport al Armatei SUA.

Dar când Washingtonul a anunțat în ianuarie că va livra vehicule Bradley Ucrainei, analistul militar CNN James „Spider” Marks, un general în retragere, a spus că uncrainenii vor avea nevoie de combinația potrivită de alte abilități, inclusiv sprijin aerian, artilerie cu rază lungă de acțiune și informații incisive.

„O singură piesă de echipament precum Bradleys este minunată, dar trebuie utilizată împreună cu toți acei ceilalți factori de sprijin”, a spus el la acea vreme.

Sprijinul aerian este un domeniu în care armata Ucrainei are multe lipsuri, deși se așteaptă ca forțele de la Kiev să obțină avioane de luptă F-16 de la aliații occidentali, în viitor.

În ciuda pierderii de vehicule Bradley, potrivit specialiștilor Ucraine își păstrează șansele de a-i respinge pe invadatorii ruși.

„Având în vedere dimensiunea frontului și intensitatea luptei, m-aș aștepta la astfel de pierderi”, a spus Nicholas Drummond, un analist al industriei de apărare specializat în război terestru și fost ofițer al armatei britanice.

Ucraina „atacă pe patru linii principale de avans pentru a forța Rusia să-și angajeze rezervele - abordare necesară, dar costisitoare”, a spus Drummond.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel