Data publicării:

Ucraina: Legea Educației, promulgată. Reacție dură: Vor DISPĂREA ca neanderthalii

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ziua Imnului Național
Ziua Imnului Național

Președintele Ucrainei a promulgat legea care interzice predarea în limbile minorităților naționale, o lege din cauza căreia președintele Klaus Iohannis și-a anulat vizita la Kiev. Măsura, spune Val Vâlcu, arată că Ucraina este departe de Europa. 

Jurnalistul Val Vâlcu spune că Uniunea Europeană a avut dreptate când a decis să țină Ucraina la distanță, iar cu toate acestea, deși este o lege care va provoca anumite dificultăți comunității române de acolo, limba română de peste graniță nu va pieri. 

"Societatea ucrainiană nu este pregătită pentru democrația europeană. Au rămas în secolul XIX. Nu au reușit să își schimbe mentalitatea. Nu o să reușească președintele Poroșenko să suprime identitatea celor 500 000 de români care vor continua să vorbească limba română. O lege de acest fel îți pune clar ștampila de neeuropean. Ei sunt nematurizați și decizia vine să confirme poziția Europei de a-i ține la ușă. Ucraina nu poate rezista cu astfel de măsuri. Ucraina nu optează pentru Europa și pe de altă parte nu poate rezista singură. Va dispărea la fel cum au făcut-o și oamenii din Neanderthal. Ucraina rămâne un organism neadaptat. Nu au reușit să treacă la mentalități de tip occidental. Este o țară fracturată. Noi putem fi alături de comunitatea românească din Ucraina: le putem duce cărți, manuale. Există calea internetului, a televiziunilor, nu o să dispară limba română de acolo, cum nu a dispărut nici în timpul țarismului," a declarat Val Vâlcu. 

Totodată, rămâne de văzut în ce mod va sancționa comunitatea europeană acest derapaj al Kievului și dacă România se va prevala de statutul de membru al Uniunii Europene pentru impunerea unor sancțiuni împotriva Ucrainei. 

"Acum aș vrea să vedem solidaritatea europeană. Cum va reacționa Comisia Europeană, cum vor reacționa instituțiile europene. Rămâne de văzut dacă România va face solicitări în acest sens. Este important de urmărit cum își va folosi România calitatea de membru al Uniunii Europene și în ce măsură celelalte țări ale UE vor sprijini țara noastră în demersul de a ajuta o minoritate etnică din Ucraina," a mai spus Vâlcu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel