Data actualizării:
Data publicării:

Ucraina le dă românilor moaştele Sfintei Teodora, la schimb cu rămăşiţele unor eroi naţionali

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a oferi moaştele Sfintei Teodora de la Sihla românilor, în schimbul rămăşiţelor eroilor naţionali Ivan Mazepa şi Pylyp Orlyk.

În declaraţia comună emisă după şedinţa comună a guvernelor Ucrainei şi României, care a avut loc miercuri la Kiev, se menţionează că cei doi prim-miniştri au recunoscut "importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk şi Ivan Mazepa din România",  potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, citată de Agerpres.

Sfânta Teodora de la Sihla, sărbătorită în fiecare an pe 7 august, a trăit în timpul domniei lui Vasile Lupu. După trecerea ei la cele veşnice, trupul a rămas în peştera unde a petrecut mare parte din viaţa sa monahală, dar, în timpul ocupaţiei ruseşti a Principatelor Române, a fost transferat la complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

În trecut, s-au făcut încercări de a obţine moaştele acestei sfinte în 1992, cu ocazia canonizării Cuvioasei Teodora, însă toate au fost nereuşite.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina, în perioada 1687 - 1709, şi a devenit un erou naţional în Ucraina, luptând împotriva ruşilor şi fiind considerat un promotor al ideii de independenţă a ucrainenilor. A fost înmormântat în Biserica Sfântul Gheorghe din oraşul Galaţi, dar mormântul său a dispărut în urma demolării bisericii în 1962. Pylyp Orlyk a fost un cazac celebru şi a ocupat o poziţie importantă în Cancelaria militară generală a hatmanului Ivan Mazepa. El a decedat în 1742, la Iaşi.

Vezi și:  Învâțământul în limba română din Ucraina, susținut de programul DRP. Burse pentru elevi, studenți și cadre didactice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel