Ucraina și-a ales noul președinte. Victorie zdrobitoare în primul tur
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Miliardarul Petro Poroșenko a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina în primul tur, obținând un scor de peste 50%, arată două exit-poll-uri, transmite AFP.

Ce spun cele două exit-poll-uri realizate în Ucraina, potrivit presei ucrainene:

• primul, realizat de un consorțiu de institute, care include Fundația Inițiativelor Democrate, Institutul Internațional al Kievului pentru Sociologie și centrul Razumkov și care a intervievat 17.000 de electori, dă următoarele rezultate: Poroșenko - 55,9%, Timoșenko - 12,9%, Oleg Lyshako 0 8%

• al doilea exit-poll, realizat de patru posturi TV, 1+1, ICTV, Ucraina și Inter pe un eșantion de 20.000 de respondenți, oferă următoarele rezultate: Poroșennko - 57,8%, Timoșenko - 12,8%, Lyashko - 8,6%

Victoria lui Petro Poroșenko nu este o surpriză, ci confirmă prognozele electorale din timpul campaniei din Ucraina, care nu-i dădeau nicio șansă mult mai celebrei și mai controversatei Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei în timpul administrației pro-occidentale (2005 - 2010).

Poroșenko a făcut declarații de presă imediat după afișarea exit-pollurilor, în cadrul cărora a precizat că Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea Crimeii și că prima sa vizită în calitate de președinte o va efectua în regiunea estică Donbas. 

Citește și: Cine este Petro Poroșenko, noul președinte al Ucrainei

O luptă mai strânsă între Poroșenko și Timoșensko ar fi condus la un al doilea tur, care era programat pentru 15 iunie.

Miliardarul, supranumit "Regele Ciocolatei" pentru că și-a ridicat averea din afaceri cu dulciuri, va fi al cincilea președinte al Ucrainei. 

Prezența la vot în Ucraina a fost foarte ridicată, în ciuda tensiunilor și amenințărilor din Estul Ucrainei. Potrivit relatărilor reporterilor din Ucraina, separatiștii pro-ruși din regiunile estice ale Ucrainei au împiedicat oamenii să meargă la urne, dar mulți ucraineni au sfidat amenințările și și-au exercitat dreptul democratic. Unii dintre ei au purtat chiar haine tradiționale ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel