Data publicării:

Ucraina finalizează pașii cheie pentru cadrul de negociere a aderării la UE

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Până în 20230, Ucraina ar trebui să fie membru integrat al UE. Țara aflată în război a îndeplinit ultima pre-condiție de începere a negocierilor.

Ucraina a bifat ultima din cele patru recomandări ale Comisiei Europene pentru a demara negocierile privind aderarea la UE, a declarat Olha Stefanishyna, viceministrul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, pe 11 martie.

"Ceasul a expirat pentru a mai furniza orice informații suplimentare", a spus Stefanishyna în cadrul unui forum anticorupție, potrivit Interfax-Ucraina, citată de NewVoiceofUlraine.

"Comisia Europeană va lua decizii importante în următoarele zile. Mai întâi vor confirma raportul nostru privind îndeplinirea acelor criterii suplimentare, apoi vor decide dacă să ne ofere cadrul de negociere pentru ca statele membre să îl aprobe."

Comitetul parlamentar ucrainean pentru aplicarea legii a aprobat ultimul act legislativ pentru recomandările privind lobby-ul, introducând penalități pentru încălcarea legilor de lobby anterior stabilite.

Cadrul de negociere pentru procesul de aderare a Ucrainei la UE este pe agenda săptămânii următoare, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, pe 8 martie.

Documentul cadrului de negociere stabilește regulile și procedurile pentru negocierile de aderare cu țara candidată și reflectă poziția UE în cadrul negocierilor.

Stefanishyna a împărtășit anterior așteptările că CE (Comisia Europeană) va dezvălui acest cadru pentru aderarea Ucrainei la UE cel târziu pe 12 martie.

Comisia Europeană a sugerat începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei și Moldovei la 8 noiembrie 2023.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a salutat o dezvoltare istorică la 8 noiembrie, când Comisia Europeană a recomandat oficial lansarea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană până în 2030, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel