Ucraina dorește "dialog direct" cu Beijingul pentru a face un plan de pace
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, aflat în prima sa vizită în China de la debutul războiului cu Rusia, a solicitat Beijingului un ''dialog direct'' pentru a încerca să pună capăt conflictului.

Discuţii aprofundate, detaliate şi substanţiale sunt prevăzute cu omologul meu chinez, Wang Yi, cu privire la mijloacele de a ajunge la o pace justă, a scris şeful diplomaţiei ucrainene pe Instagram.

Trebuie să evităm concurenţa între planurile de pace. Este foarte important ca Beijingul şi Kievul să se angajeze într-un dialog direct şi într-un schimb privind poziţiile lor, a adăugat el.

Beijingul se prezintă drept un interlocutor echilibrat în comparaţie cu occidentalii, pe care îi acuză că aruncă gaz pe foc

În pofida legăturilor sale economice, diplomatice şi militare strânse cu Moscova, China intenţionează să joace un rol de mediator în conflictul din Ucraina.

Beijingul se prezintă drept un interlocutor echilibrat în comparaţie cu occidentalii, pe care China îi acuză că aruncă gaz pe foc prin livrările lor de arme către Ucraina. Însă China nu a condamnat niciodată invazia rusă, iar preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin îşi afişează bunele relaţii.

Gigantul asiatic s-a limitat să facă apel, anul trecut, la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor, aşadar şi a Ucrainei.

Vizita lui Dmitro Kuleba, care se va încheia vineri, este prima a unei oficialităţi ucrainene de acest nivel de la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel