Ucraina curăță Insula Șerpilor după retragerea ocupantului rus
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Militari ai Ucrainei, în timpul exercițiilor de pe Insula Șerpilor. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev via DefenseRomania
Militari ai Ucrainei, în timpul exercițiilor de pe Insula Șerpilor. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev via DefenseRomania
Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa, transmite Agerpres, care citează EFE.

Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.

"Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană", a explicat el. Bratciuk a avertizat că "probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată".

Pe de altă parte, Bratciuk a menţionat că în oraşul şi regiunea Odesa sâmbătă este zi de doliu pentru persoanele care au murit într-un atac cu rachete comis de trupele ruse şi care s-a soldat cu 21 de morţi.

În timpul nopţii de joi spre vineri, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa. Potrivit apărării antiaeriene, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite.

Rusia a anunţat în urmă cu două zile că se retrage din Insula Şerpilor, o enclavă mică, dar importantă din punct de vedere strategic în Marea Neagră, ca "un gest de bunăvoinţă". În schimb, Ucraina consideră că retragerea trupelor ruse este consecinţa faptului că Moscova nu poate să-şi continue strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.

Totodată, armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară.

"Forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă "că nu îşi respectă propriile declaraţii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel