Ucraina cere UE şi altor state să nu recunoască referendumurile din zonele ocupate de ruşi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Mathias Reding, Pexels
Fotografie de la Mathias Reding, Pexels
Rada Supremă de la Kiev cere UE, dar şi altor state să nu recunoască referendumurile organizate în teritoriile ocupate de ruşi. 

"Rada Supremă face apel la alte state şi organizaţii internaţionale să nu recunoască aşa-numitele 'referendumuri', pe care Rusia le poate organiza în teritoriile Ucrainei pe care le ocupă, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la Legea nr. 7.598, adoptată vineri, în Parlament.

Legislativul a adoptat documentul respectiv în cadrul reuniunii din 29 iulie. 299 de deputaţi ai poporului au votat în favoarea acestei legi. Apelul parlamentarilor ucraineni este adresat către ONU, Comisia Europeană, Parlamentului European, Consiliului Europei şi adunărilor parlamentare ale acestora, precum şi guvernelor şi parlamentelor statelor lumii. Deputaţii au remarcat că, în cazul organizării de pseudo-referendumuri privind aderarea acestor teritorii la Federaţia Rusă, Ucraina va considera rezultatele acestora nule, astfel încât să nu aibă consecinţe juridice.

Rada cere comunităţii internaţionale să contribuie la urmărirea penală a organizatorilor referendumurilor şi a colaboratorilor. Rezidenţii din teritoriile ocupate temporar au fost îndemnaţi de Kiev să nu participe la activităţi ilegale.

De asemenea, Parlamentul de la Kiev a cerut lumii întregi să sporească presiunea economică şi politică exercitate asupra Rusiei, care este ţară sponsor a terorismului pentru a opri agresiunea îndreptată de Moscova împotriva Ucrainei. Reamintim că SBU a dejucat planurile Rusiei de a organiza referendumuri pentru anexarea ilegală a teritoriilor ocupate temporar din estul Ucrainei, scrie Rador.

Ucraina începe contraofensiva în jurul oraşului Herson, ocupat de ruși

O contraofensivă a trupelor ucrainene din sudul ţării a început în jurul Herson, ocupat de ruși, potrivit Ministerului britanic al Apărării (MoD), scrie BBC. 

În portul Odesa, rămas sub control ucrainean pe tot parcursul războiului, autoritățile au menționat că lucrează pentru a relua exporturile de cereale, după ce zilele trecute s-a ajuns la un acord cu Rusia.

Un pod cheie către oraşul Herson nu mai poate fi folosit după ce forţele ucrainene l-au lovit cu rachete cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA. Mii de trupe ruseşti sunt acum în pericol de a fi izolate de restul teritoriului ocupat.

Situat strategic la vest de râul Dnipro, oraşul a fost primul din război care a căzut în mâinile forţelor Moscovei. Forţele ucrainene au tras marţi asupra podului Antonivski din Herson folosind un sistem de rachete de artilerie HIMARS. Potrivit surselor militare occidentale, atacul a lăsat podul "complet inutilizabil", scrie BBC

Peste 20 de rachete, lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarus

În dimineaţa zilei de 28 iulie, trupele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunilor de nord ale Ucrainei, peste 20 de rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarus, relatează RBC-Ucraina, cu referire la o postare pe Facebook a Comandamentului Operaţional Nord al Forţelor Armate Ucrainene.

Deocamdată, se ştie exact că nouă rachete au fost lansate asupra teritoriul comunităţii Honcearivske, din regiunea Cernihiv, care au căzut în zona unei fâşii forestiere.

Potrivit canalului de Telegram a Belaruska Gaiun, între orele 5:23 şi 6:29 au fost lansate asupra teritoriilor din Ucraina aproximativ 25 de rachete de pe aerodromul Zeabrovka de lângă Gomel, din Belarus.

Conform unor informaţii, în dimineaţa zilei de 28 iulie, trupele inamice au lansat atacuri asupra districtului Vişhorod din regiunea Kiev. A fost bombardat un obiect al infrastructurii locale, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel