Data publicării:
Ucraina cere Rusiei mai puţină OSTILITATE la negocieri
Administraţia lui Volodimir Zelenski a cerut Rusiei să reducă "ostilitatea" în negocierile de pace. Totul după ce Kremlinul a avertizat că furnizarea de armament de către Occident Ucrainei are impact negativ asupra acţiunilor diplomatice.
"Dacă Moscova vrea să demonstreze că este pregătită de dialog, trebuie să reducă nivelul de ostilitate" în negocieri, a afirmat joi Mihailo Podoliak, un membru al delegaţiei ucrainene, citat de cotidianul Le Monde.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi, că noile sancţiuni impuse de Statele Unite şi acţiunile naţiunilor occidentale de a furniza armament suplimentar Ucrainei nu facilitează deloc negocierile, ci mai degrabă generează "efecte negative".
"Transferul în Ucraina a diverse tipuri de armament nu contribuie la succesul negocierilor ruso-ucrainene. Efectele sunt mai degrabă negative", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de postul de televiziune Sky News.
Dmitri Peskov a condamnat şi sancţiunile din ce în ce mai puternice impuse Rusiei, considerându-le "continuarea unei abordări frenetice". Oficialul rus a părut să se refere şi la decizia Administraţiei Joseph Biden de sancţionare a fiicelor preşedintelui Vladimir Putin. Penalităţile de acest tip sunt "dificil de înţeles şi de explicat", a subliniat Peskov.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, joi seară, că Administraţia de la Kiev va continua negocierile cu Rusia, pentru a evita producerea unor noi atrocităţi precum cele de la Bucha, localitate situată la periferia Kievului. Oficialul ucrainean a cerut comunităţii internaţionale să intensifice presiunile asupra Rusiei prin sancţiuni, scrie Mediafax.
Procesul pentru crime de război ar crea un scut în jurul lui Putin. Analist: I-ar spori popularitatea
Experții spun că un proces pentru crimele de război comise de Rusia în timpul invaziei Ucrainei ar putea restrânge capacitatea președintelui rus Vladimir Putin de a părăsi țara.
Atrocitățile din Ucraina i-au determinat pe liderii internaționali să-l numească pe Vladimir Putin ”criminal de război” și să pledeze pentru ca cei responsabili să fie judecați.
Sâmbătă, Carla Del Ponte, care a condus anterior tribunalele pentru crime de război pentru Rwanda și Iugoslavia, a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să emită un mandat de arestare pentru Vladimir Putin.
Dacă președintele rus va fi judecat, ar putea limita călătoria sa doar la țările care nu participă la CPI. Țările membre sunt obligate să coopereze cu anchetatorul internațional, a spus Hannah Garry, profesor clinic de drept și director al Clinicii Internaționale pentru Drepturile Omului de la Universitatea din California de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News