Data publicării:

Ucraina are nevoie urgentă de soldați, dar unii bărbați nu vor să lupte cu arma în mână

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Ucraina are nevoie disperată de noi soldați, dar unii — neliniștiți de luptele brutale și eforturile intensificate de recrutare — încearcă cu disperare să evite să fie chemați la arme.

„Când vezi oameni în uniformă, te panichezi. Începi să te gândești că cineva te va mobiliza acum împotriva voinței tale,” a spus un avocat din Kiev pentru NBC News. El nu a vrut să-și dezvăluie identitatea, temându-se, ca un număr tot mai mare de bărbați din țară, că va fi recrutat în armată dacă numele său devine public, tocmai când Rusia lansează un val de atacuri pentru a încerca să-și asume inițiativa pe câmpul de luptă.

Tânărul de 25 de ani nu are experiență militară și tocmai a devenit eligibil pentru recrutare după ce Ucraina a scăzut luna trecută vârsta la care bărbații pot fi recrutați, de la 27 la 25 de ani.

„Îmi iubesc țara,” a spus el într-un interviu telefonic la începutul acestei luni. „Donez armatei ucrainene. Dar, din păcate, nu sunt foarte pregătit să lupt pe front deoarece nu am experiență și probabil nu sunt pregătit moral să ucid pe cineva, chiar dacă este vorba de un rus.”

Aflat în fața celui de-al treilea an de asalturi din partea vecinului său, Ucraina rămâne fără bărbați

În timp ce voluntarii se aliniau la începutul războiului pentru a lupta, acel entuziasm a scăzut, iar lipsa de personal a devenit acum o problemă care ar putea decide soarta Ucrainei, chiar dacă aceasta poate menține sprijinul occidental.

Astfel, Ucraina a luat o serie de măsuri, inclusiv adoptarea unei noi legi de mobilizare, creșterea amenzilor pentru evitarea recrutării și refuzarea serviciilor consulare bărbaților ucraineni din străinătate care nu au documente militare actualizate — măsuri pe care unii soldați de pe front le-au declarat că le susțin pe deplin pentru NBC News.

Legea de mobilizare a intrat în vigoare la începutul acestei luni, în încercarea de a întări rândurile epuizate ale Ucrainei, dar a pus și unii bărbați pe margine.

„Mobilizarea în sine nu este chiar atât de înfricoșătoare, mai degrabă procesul de a fi mobilizat,” a spus avocatul din Kiev. „Te îngrijorează că cineva te va arunca într-un autobuz într-o zi, te va duce undeva, îți va opri telefonul și vei fi tăiat de lume.”

Frica lui este exacerbată de videoclipuri de pe rețelele sociale ucrainene care arată altercații între bărbați civili și ofițeri de recrutare pe străzile orașelor și în spațiile publice din toată țara.

Circumstanțele exacte în multe videoclipuri sunt greu de verificat, dar NBC News a geolocalizat unul care s-a răspândit pe rețelele sociale săptămâna trecută.

Acesta arată o luptă fizică între ofițerii de recrutare și civili în al doilea cel mai mare oraș al țării, Harkov, aproape de care rușii au lansat noua lor ofensivă. Centrul de recrutare teritorială din Harkov a răspuns videoclipului într-o declarație pe Facebook spunând că ofițerii au fost „provocați agresiv,” ceea ce nu a fost arătat în videoclip. Un ofițer a fost rănit, a spus declarația. Totuși, a adăugat că ofițerii nu ar fi trebuit să intre într-o ceartă și confruntare fizică.

NBC News a contactat Forțele Terestre ale Ucrainei despre videoclipuri și efectul pe care îl au asupra publicului, dar nu a primit răspuns. Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, generalul Oleksandr Pavlyuk, a spus în martie că videoclipurile scoase din context și criticile la adresa ofițerilor de recrutare oferă doar muniție pentru propaganda rusă.

Cu toate acestea, ele au alimentat temerile unor bărbați eligibili pentru recrutare care sunt reticenți să iasă în spațiile publice și încearcă să evite orice contact cu autoritățile.

Alții caută modalități de a scăpa ilegal în străinătate — bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani le este interzis în prezent să părăsească țara.

Andriy Demchenko, un purtător de cuvânt al serviciului de frontieră al Ucrainei, a spus luna trecută că 30 de persoane au murit de la începutul invaziei la scară largă încercând să traverseze frontierele vestice ale Ucrainei, traversând râuri periculoase, cum ar fi Tisa, care separă România și Ucraina, și munții.

Eforturile sunt adesea organizate de traficanți care sunt plătiți mii de dolari pentru treceri, a spus serviciul de frontieră în alte declarații. Demchenko a spus separat pentru NBC News că cei care evită recrutarea încearcă de asemenea să traverseze ilegal la punctele de control obișnuite folosind documente false, încercând să mituiască ofițerii de frontieră sau chiar ascunzându-se în vehicule ca pasageri clandestini.

Pentru mulți, există o „dissonanță cognitivă”: oamenii vor o victorie pentru țara lor, dar într-un mod care înseamnă că ei sau cei dragi lor nu sunt recrutați, a spus analistul politic ucrainean Volodymyr Fesenko. „Unii oameni încearcă să fugă în străinătate, alții se ascund,” a spus Fesenko. „Dar guvernul nu are de ales,” a spus el, dată fiind „situația de pe front.”

Kievul așteaptă ajutorul militar nou din SUA, în timp ce Rusia avansează în est și a lansat noua sa ofensivă în nord, întinzând și mai mult resursele umane deja limitate ale Ucrainei.

Ucraina a desfășurat o mobilizare continuă pentru a-și întări rândurile de la invazia Rusiei din februarie 2022. Dar noua lege de mobilizare care a intrat în vigoare la începutul acestei luni va însemna că toți bărbații de vârstă militară trebuie să se prezinte la birourile de recrutare pentru a-și verifica acreditările în termen de 60 de zile. Obiectivul aparent este de a oferi guvernului ucrainean o imagine completă a celor care pot fi chemați. Bărbații vor trebui de asemenea să poarte cu ei documentele de înregistrare militară tot timpul. Femeile nu sunt în prezent mobilizate, dar unele s-au oferit voluntar pentru a se alătura luptei.

Ministerul Apărării din Ucraina a spus pentru NBC News că informațiile despre câți bărbați servesc în prezent în armată și câți trebuie mobilizați constituie un secret de stat. În decembrie, Zelenski a spus că armata a cerut să cheme încă 500.000 de bărbați.

Ucraina se confruntă cu un adversar care poate apela la resurse mult mai mari: Rusia a mobilizat 300.000 de bărbați în plus față de forțele sale armate regulate în toamna lui 2022 și a desfășurat o recrutare continuă de contractori care a semnat peste 100.000 de bărbați de la începutul acestui an, potrivit ministerului său de apărare.

Acestea sunt subiecte sensibile și pentru soldații de pe front.

„Războiul este în desfășurare și țara trebuie să lupte. Oamenii trebuie să se alăture armatei. Nu există altă cale,” a spus Oleksander, un soldat care s-a alăturat voluntar la începutul războiului și servește de atunci.

De luni de zile, soldații ucraineni s-au plâns pentru NBC News de epuizare și incertitudine privind momentul în care ar putea să se întoarcă acasă. Noua lege de mobilizare nu conține prevederi pentru demobilizare, ceva care a speriat și potențialii recruți.

„Suntem epuizați emoțional,” a spus Oleksander, care nu a vrut să-și dezvăluie numele de familie din cauza naturii sensibile a serviciului său. „Dacă țara este în război, atunci întreaga țară este în război.”

Oleksiy, un ofițer care servește în serviciile de informații militare, a spus despre camarazii săi că este „trist și amuzant” faptul că unii bărbați ucraineni fug de lupte doar pentru a muri înecați încercând să scape în străinătate.

„Ce credem despre ei?” a întrebat Oleksiy, care nu a vrut să-și dezvăluie numele de familie pentru că nu era autorizat să vorbească cu presa și a spus că își exprima opinia personală. „Cineva trebuie să facă această treabă. Dacă toată lumea fuge, ce se va întâmpla?”

Oleksiy a spus că înțelege că nu toată lumea poate fi războinic, dar că există nevoie de locuri de muncă non-combat în armată acum, cum ar fi mecanici. „Avem nevoie de multe mâini,” a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel