Ucraina amenință că vă recurge la toate mijloacele pentru a stopa "invazie militară rusă"
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ucraina a acuzat, sâmbătă, Rusia de "invazie militară", precizând că își rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele pentru a răspunde.

Ucraine susține că Rusia a mobilizat 80 de militari, patru elicoptere şi trei vehicule blindate în apropiere de satul Strilkove, în regiunea Herson, situat de cealaltă parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea şi Ucraina continentală, scrie Mediafax.

Aceasta nu este prima poziție ocupată de către forțe ruse în afara Crimeei, barajul de control de Ciongar - controlat de forțe ruse și miliții proruse - aflându-se la aproximativ un kilometru nord de "frontiera" administrativă dintre Crimeea si Ucraina.

"Ministerul ucrainean de Externe declară că este vorba despre o invazie militară a Rusiei şi cere părţii ruse să-şi retragă imediat forţele militare de pe teritoriul Ucrainei", adaugă ministerul într-un comunicat.

Ucraina precizează că "îşi rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele cu scopul de a stopa invazia militară rusă".

Ulterior, AFP a relatat că militanţi proruşi au atacat sâmbătă sediul serviciilor speciale (SBU) de la Doneţk, un bastion rusofon în estul Ucrainei, cerând eliberarea "guvernatorului" lor autoproclamat şi revendicând dreptul de a vota pentru alipirea regiunii la Rusia.

"Referendum, referendum", au scandat cele aproximativ 5.000 de persoane adunate în Piaţa Lenin, după care au pornit către sediul SBU.

Două persoane s-au urcat pe clădire pentru a îndepărta steagul ucrainean şi a-l înlocui cu un steag în culorile Rusiei cu inscripţia "Republica Doneţk".

Manifestanţii au cerut eliberarea lui Pavlo Gubarev, autoproclamat "guvernator popular" al regiunii, care a fost arestat în 6 martie, sub acuzația de "separatism".

"Oamenii sunt furioşi pe poliţie şi autorităţile care îi reprimă pe contestatarii noştri", a declarat Robert Donia, care s-a prezentat drept adjunctul lui Gubarev.

"Ei i-au eliberat pe contestatarii de la Maidan (activişti proeuropeni care l-au îndepărtat pe Ianukovici de la putere), dar îi ţin pe-ai noştri în închisoare. De ce ar trebui să fie legea în favoarea lor?", a declarat el pentru sursa citată.

Manifestanţii i-au dat comandantului local SBU un ultimatum de cinci minute să accepte să-l elibereze pe Gubarev. Nemulţumiţi că nu au primit niciun răspuns, unii au început să spargă ferestre, după care Donia a anunţat că a negociat eliberarea lui Gubarev pentru duminică.

"Dacă nu-l eliberează mâine (duminică), vom reveni de două ori mai mulţi", a spus el mulţimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel