Ucraina acuză Ungaria că șantajează UE, în timp ce Budapesta cere Kievului să respecte drepturile minorităților
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ungaria și Ucraina se acuză reciproc, pe de o parte de nerespectarea drepturilor minorităților, iar pe de altă parte de șantajarea Uniunii Europene.

Un oficial ucrainean a acuzat Ungaria că a șantajat UE, în timp ce ministrul de externe al Ungariei a criticat tratamentul față de etnicii maghiari care trăiesc în vestul Ucrainei, mulți dintre aceștia fiind acum înrolați activ pentru război.

În timpul unui interviu acordat portalului de știri polonez Do Rzeczy, reprezentantul UE al Ucrainei, Vsevolod Chentsov, a declarat că Ungaria șantajează Uniunea Europeană în ceea ce privește ajutorul militar pentru țara sa.

„Ungaria nu poate șantaja întreaga UE. Uniunea Europeană va găsi o modalitate de a ajuta Kievul”, a spus Chentsov.

„Ungaria, ca toate statele membre ale UE, își apără propriile interese, dar adesea în detrimentul altora, cum ar fi Ucraina”, a adăugat el.

Acesta a completat că, prin blocarea ajutorului de 18 miliarde de euro pentru ucraineni, UE a devenit efectiv „ostatic al Ungariei”.

Referindu-se la premierul ungar Viktor Orbán, Chentsov a spus că „dacă el (Orbán) trece anumite linii roșii, se va izola complet”.

Ungaria, nemulțumită de tratamentul Ucrainei față de minoritățile naționale

Ca răspuns, ministrul maghiar al afacerilor externe și al comerțului, Péter Szijjártó, a declarat că situația etnicilor maghiari s-a deteriorat, în ciuda statutului de candidat la UE al Ucrainei. El a spus că Ungaria se aștepta ca situația comunităților maghiare din Ucraina să se îmbunătățească în timpul negocierilor privind candidatura Ucrainei la aderarea la UE.

Ministrul de externe al Ungariei a remarcat că aceasta ar fi o procedură logică și corectă, dar nu se întâmplă.

În cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, el a afirmat că regulile minorităților adoptate în decembrie creează o situație și mai gravă, care, împreună cu atacurile juridice substanțiale, este un motiv de îngrijorare serioasă.

Ministrul a spus că legile inițiale, în vigoare încă din 2015, ar trebui regândite. Acesta a considerat inacceptabilă incapacitatea de a înființa școli în limba maghiară. Din 2015, o serie de legi ucrainene nu numai că au restrâns drepturile maghiarilor, ci și ale altor grupuri etnice și culturale care trăiesc în Ucraina.

„Atacurile concentrate împotriva maghiarilor și acțiunile anti-maghiare fac foarte dificilă luarea unei decizii în condițiile în care Ungariei i se impune să facă sacrificii pentru a sprijini Ucraina”, a spus el.

„Prin urmare, ne așteptăm ca Ucraina să respecte drepturile comunității naționale maghiare și ne așteptăm ca Uniunea Europeană să acționeze în această chestiune”, a adăugat el, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel