Ucraina a pierdut Bahmut? Ce i-a spus Zelenski lui Joe Biden, după ce Moscova a revendicat cucerirea oraşului. "O tragedie"! Comparație cu Hiroshima
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ucraina a pierdut Bahmut? Ce i-a spus Zelenski lui Joe Biden, după ce Moscova a revendicat cucerirea completă a oraşului / Foto: Captură video The Telegraph
Ucraina a pierdut Bahmut? Ce i-a spus Zelenski lui Joe Biden, după ce Moscova a revendicat cucerirea completă a oraşului / Foto: Captură video The Telegraph
Rușii au cucerit orașul Bahmut? Află în articol ce i-a spus Volodimir Zelenski lui Joe Biden, după ce Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului.

UPDATE:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, la finalul summitului G7, că trupele ruseşti se află în Bahmut, dar oraşul "nu este ocupat", a doua zi după ce Moscova a revendicat cucerirea completă a oraşului, relatează Agerpres, citând AFP.

"Astăzi, ei sunt în Bahmut. Bahmut nu este ocupat de Rusia astăzi", a spus Zelenski într-o conferinţă de presă de la finalul summitului G7 din Hiroshima, după o primă serie de declaraţii ambigue înainte de întâlnirea cu Joe Biden, mai devreme, duminică.

"Nu pot să împărtăşesc cu voi opiniile tactice ale militarilor noştri. Cel mai dificil ar fi să existe o eroare tactică la Bahmut şi ca oamenii noştri să fie încercuiţi", a adăugat Zelenski.

Viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, a dat asigurări anterior că trupele de la Kiev controlează încă "anumite instalaţii industriale şi infrastructuri" în oraş şi că au "încercuit parţial" Bahmut datorită unui recent avans pe flancurile de nord şi de sud.
De asemenea, preşedintele ucrainean a comparat distrugerile provocate de luptele de la Bahmut cu cele cauzate de bomba atomică de la Hiroshima, în 1945.

"Vă spun cu sinceritate că fotografiile din Hiroshima distrusă îmi reamintesc de Bahmut. Nu mai există nimic în viaţă, toate clădirile sunt distruse (...), o distrugere absolută şi totală", a declarat Zelenski în conferinţa de presă.

Știrea inițială:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să confirme duminică pierderea oraşului Bahmut în faţa trupelor ruse, când a fost întrebat înaintea unei întâlniri cu Joe Biden dacă localitatea se mai află sub controlul Kievului, relatează Agerpres, citând Reuters şi AFP.

"Cred că nu", a afirmat preşedintele ucrainean. "Astăzi, Bahmut nu este decât în inimile noastre", a adăugat el.

"Este o tragedie. Nu mai este nimic în acest loc", le-a mai spus Zelenski jurnaliştilor.

Atacul asupra oraşului în mare parte distrus a fost condus de trupele de mercenari ale Grupului Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a anunţat anterior în cursul zilei că trupele sale i-au alungat în cele din urmă pe ucraineni din ultimul punct de rezistenţă din oraş. Ulterior, Kievul a infirmat afirmaţiile lui Prigojin.

Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut

De altfel, Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară de la asaltul rusesc din februarie 2022, comentează AFP.

"În urma acţiunilor ofensive ale unităţilor de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei din unitatea +Sud+, eliberarea oraşului Artemivsk este completă", a afirmat ministerul rus al apărării, folosind numele sovietic al localităţii Bahmut.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, afirmase mai devreme pe Telegram că apărătorii ucraineni controlează în continuare "anumite instalaţii industriale şi infrastructuri", precum şi clădiri de apartamente, deşi "situaţia (este) critică".

Anunţul Moscovei a urmat celui făcut de liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care cu câteva ore mai devreme revendicase capturarea oraşului.



Dacă va fi confirmată, capturarea oraşului Bahmut ar permite Rusiei să afişeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare. Ar interveni, de asemenea, înaintea unei contraofensive de amploare pe care Kievul spune că o pregăteşte de luni de zile.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, după comunicatul de presă Ministerului Apărării, a felicitat grupul Wagner şi armata pentru "finalizarea operaţiunii (care a făcut posibilă) eliberarea oraşului Artemivsk", potrivit unui comunicat al Kremlinului preluat de către agenţiile ruse de presă, printre care TASS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel