Data publicării:

Ucraina a eliberat localitatea Staromaiorske. Progrese pe frontul de sud / „Într-un cuvânt, este iadul”, susține un soldat

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Atât surse rusești, cât și ucrainene raportează lupte intense de-a lungul liniilor frontului în regiunea de sud a Zaporojie, unde forțele ucrainene își intensifică eforturile pentru a sparge apărarea rusă.

Joi seara, a apărut un videoclip cu o unitate ucraineană care spune că se află în satul Staromaiorske, situat la est de orașul Zaporizhzhia, conform CNN.

Un grup de soldați a postat videoclipul, unul spunând că luptătorii ucraineni „și-au îndeplinit sarcina și au eliberat satul”.

Videoclipul a fost postat pe contul Telegram al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, cu descrierea: „Sudul nostru! Băieții noștri!” Anterior, comandantul unui batalion susținut de ruși din autoproclamata Republica Populară Donețk a recunoscut pierderea Staromaiorske.

Pe lângă întărirea cu brigăzi suplimentare în luptele din sud, armata ucraineană a continuat o campanie de distrugere a centrelor logistice rusești, oficialii numiți de ruși din zonele ocupate raportând mai multe lovituri cu rachete în orașul Tokmak, un loc critic de reaprovizionare.

„Tokmak a devenit, în esență, un oraș de linie frontală, deoarece intensitatea ostilităților față de acest oraș crește în fiecare zi”, a declarat pentru CNN primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov.

Fedorov a susținut că trupele Moscovei „suferă în mod constant pierderi” în satele din jurul Tokmak.

Au apărut puține relatări din prima linie, dar un membru al Legiunii Freedom for Russia – un grup militant de dizidenți ruși care luptă împotriva Moscovei – a spus că luptele sunt neîncetate.

„Într-un cuvânt, este iadul”, a declarat luptătorul Kostyantyn Denysov pentru RFE/Radio Liberty.

„Există lupte cu arme de calibru mic de-a lungul întregii linii de contact, lupte cu contrabaterie.”, a adăugat el.

El a mai susținut că trupele ucrainene „presează cu încăpățânare pe ocupanți, îi alungă și câștigă teren”.

Denysov a spus că Rusia a răspuns cu atacuri de artilerie și aviație. Prioritatea lor este prevenirea avansului ucrainean către Tokmak și alte orașe din apropierea orașului Zaporojie, inclusiv Vasylivka la sud și Polohy, mai la est de oraș.

Denysov a susținut că unele unități rusești au suferit „atât de multe pierderi încât așteaptă acum trupe noi”.

În urmă cu două săptămâni, un comandant înalt rus din zonă a fost demis pentru că a cerut Ministerului Apărării să schimbe unitățile din pozițiile din prima linie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel