Ucraina a doborât, în premieră, o dronă iraniană folosită de armata rusă. Marea Britanie confirmă lovirea dronei Shahed-136
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Marea Britanie confirmă faptul că armata ucraineană a doborât, ieri, o dronă iraniană utilizată de armata rusă.

Ministerul Apărării al Regatului Unit a confirmat afirmația potrivit căreia forțele ucrainene probabil au doborât o dronă de fabricație iraniană care a fost folosită de Rusia în ofensiva sa împotriva țării vecine.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor militare de miercuri, ministerul a spus că este „foarte probabil” ca Rusia să fi desfășurat vehicule aeriene fără pilot (UAV) fabricate de Iran în războiul de aproape șapte luni din Ucraina.

„Aproape sigur că Rusia își cumpără din ce în ce mai mult armament din alte state puternic sancționate, cum ar fi Iranul și Coreea de Nord, pe măsură ce propriile sale stocuri scad”, a spus acesta.

Declarația a venit la o zi după ce armata ucraineană a publicat mai multe imagini și a spus că probabil a doborât o dronă lângă Kupiansk din Harkiv, care părea a fi un model iranian Shahed-136.

Iranul nu a comentat afirmațiile

Guvernul iranian nu a comentat încă afirmațiile, dar oficialii săi au negat anterior că ar fi furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina, declarând că Iranul nu va ajuta niciuna dintre părți în război.

Nu există specificații oficiale cunoscute pentru Shahed-136, dar este o așa-numita „dronă sinucigașă” care este capabilă să transporte un focos pe distanțe lungi.

Actualizarea informațiilor din Regatul Unit a spus că presupusa pierdere a UAV în apropierea primei linii „sugerează că există o posibilitate realistă ca Rusia să încerce să folosească sistemul pentru a efectua lovituri tactice, mai degrabă decât împotriva unor ținte mai strategice aflate mai departe pe teritoriul ucrainean”.

De asemenea, a mai spus că Shahed-136 este suspectat că a fost desfășurat de Iran în atacuri din Orientul Mijlociu, inclusiv o lovitură asupra petrolierului MT Mercer Street în iulie 2021.

Statele Unite și Israel au acuzat și Iranul pentru atacul de anul trecut, dar acesta din urmă a negat responsabilitatea, scrie Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel