Data actualizării:
Data publicării:

Ucraina a acceptat ca o stradă din Odesa să se numească „Mihai Eminescu“, dar a ales una de 250 de metri de la periferia orașului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Românii din Ucraina sunt revoltați după ce autoritățile a decis ca o stradă de la periferia orașului Odesa să se numească „Mihai Eminescu“.

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), spune că autoritățile din țara vecină au fost de acord ca o stradă din Odesa să se numească „Mihai Eminescu“, însă au ales o arteră de numai 250 de metri de la periferia orașului de pe țărmul Mării Negre.

„Azi, 28.02.2024 am adresat o scrisoare deschisă argumentată autorităților orășenești din Odesa, cu solicitarea de a retrage decizia cu privire la redenumirea străzii Molokova în str. M. Eminescu. Am propus repunerea pe lista de așteptare și discutarea altor două străzi din partea istorică (veche) a orașului, în vederea redenumirii acestora, și anume

1. Strada Katerynynska (Ekaterininskaia, în rusă; la nr. 46 a existat hotelul "Strasbourg", unde a staționat Eminescu în 1885);

2. Intrarea Kanatnyi (переулок Канатный, a fost propusă de Secția orășenească de cultură și respinsă inițial de Comisia istorico-toponimică)“, a scris Anatol Popescu.

Acesta s-a mai arătat revoltat pentru faptul că „drept „recompensă“ pentru găzduirea a zecilor de mii de locuitori ai Odesei și ai regiunii omonime în România și în Republica Moldova peste 2 ani de zile, de la începutul războiului ruso-ucrainean pe scară largă, primăria orașului a reușit să găsească una dintre cele mai mici și mai îndepărtate străzi, ca să-i poarte numele...“

Se pare că autoritățile ucrainene au luat o decizie „fără a înștiința inițiatorul cererii de redenumire a unei străzi DIN CENTRUL ISTORIC al Odesei - Asociaţia "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa despre străzile-candidate existente și a fost supusă la vot electronic strada Molokova (fostă str. Zelinskii, fără tangență cu numele actualului președinte ucrainean Zelenski)“.  

Anatol Popescu atrage atenția că „strada respectivă, retrasă, din raionul Kyivskyi al orașului, se află la mai mulți kilometri depărtare de centru vechi al orașului, pe unde și-a plimbat pașii în 1885 poetul național al românilor, aflat la tratament la lacul Kuialnik, și care a locuit în hotelul "Strasbourg" de pe actuala str. Kateryninska, nr. 46...“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel