Data publicării:

Uber, Taxify, pericol neștiut. Vulnerabilitatea care te lasă fără mașină

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Tehnologie
WhatsApp

Aplicațiile de car sharing sunt vulnerabile la atacuri cibernetice, relevă un studiu Kaspersky Lab .

Cercetătorii Kaspersky Lab au examinat securitatea a 13 aplicații de car sharing, de la producători din Europa, Rusia și SUA. Experții companiei au descoperit că toate aplicațiile conțin o serie de probleme de securitate care le-ar putea permite infractorilor să obțină controlul asupra autovehiculelor folosite în comun, fie în secret, fie folosind identitatea unui alt utilizator. Odată obținut accesul prin intermediul aplicației, un infractor poate face aproape orice: să fure vehiculul sau datele sale, să îi provoace daune sau să îl folosească în alte scopuri rău intenționate.

Aplicațiile sunt create pentru a ne face viața și tranzacțiile mai simple. Acest concept a fost aplicat și în aplicații de sharing, care pot face totul, de la livrări de mâncare, la taxi și car sharing, pentru a beneficia de diverse servicii într-un mod mai avantajos din punct de vedere al costurilor. Dar, dacă aceste aplicații de car sharing sunt foarte utile pentru cei cu venituri mai mici, eliminând costurile suplimentare aduse de deținerea și întreținerea unui autovehicul, la fel de adevărat este că ele pot reprezenta un risc de securitate pentru producători și utilizatori.

Probleme de securitate

Pentru a află amploarea problemei, cercetătorii Kaspersky Lab au testat 13 aplicații de car sharing, dezvoltate de mari producători de pe piețe diferite, care au fost descărcate de peste 1 milion de ori – potrivit statisticilor Google Play. În urma cercetării a reieșit că fiecare dintre aplicații conținea mai multe probleme de securitate. În plus, experții au descoperit utilizatori rău intenționat care folosesc deja conturi furate pentru aplicații de car sharing.

Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât o cercetare recentă Kaspersky Lab despre atitudinile consumatorilor față de securitatea aplicațiilor a arătat că europenii nu văd o amenințare în aplicațiile de car sharing, comparativ cu alte aplicații, cum sunt cele de social media, de mesagerie și bancare, sub 10% dintre respondenți considerând că nu sunt de încredere.

Lista vulnerabilităților de securitate descoperite include:

Dacă reușește să exploateze aceste vulnerabilități, un atacator poate să obțină, discret, controlul asupra mașinii și să o folosească după bunul plac – de la călătorii gratuite, la spionarea utilizatorilor și furtul autovehiculului și al datelor sale. De asemenea, poate să fure informațiile personale ale utilizatorilor și să le vândă pe piață neagră pentru a face bani. Astfel, infractorii ar putea să întreprindă acțiuni periculoase sau ilegale pe șosele, la adăpostul identității altor persoane.

„Concluzia cercetării noastre este că, în starea actuală, aplicațiile de car sharing nu sunt pregătite să respingă atacuri malware”, spune Victor Chebyshev, security expert la Kaspersky Lab. „Și, chiar dacă nu am detectat încă atacuri sofisticate împotriva serviciilor de car sharing, infractorii cibernetici înțeleg valoarea unor astfel de aplicații, iar ofertele  curente de piață neagră ne arată că producătorii nu au mult timp la dispoziție ca să elimine vulnerabilitățile.”

Cercetătorii Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor de aplicații de car sharing să respecte câteva măsuri pentru a-și proteja mașinile și datele private de posibile atacuri cibernetice:

Vezi și: Atentat dejucat. Poveste cu gangsteri și urmăriri prin Paris


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel