UBB rămâne singura universitate a ţării prezentă în prestigiosul clasament Shanghai al universităţilor lumii
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se află în topul unui prestigios clasament.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din ţară inclusă în prestigiosul clasament Shanghai (Academic Ranking of Word Universities/ARWU), dat publicităţii duminică, 15 august 2021, ocupând poziţia 800-900 la nivel internaţional, transmite universitatea.
În lume există aproximativ 30.000 de universităţi, dintre care în jur de 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate în ARWU, iar 1000 dintre acestea, reprezentând aproximativ primele 3% dintre universităţile lumii, au atins nivelul unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional de prestigiu pentru a fi incluse în clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU).
Cel mai cunoscut şi cel mai pretenţios
"Clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU) este primul, cel mai cunoscut şi cel mai pretenţios clasament/ranking internaţional al universităţilor. Mizând mai ales pe indicatori absoluţi, în acest clasament/ranking se intră numai dacă chiar contezi şi ai un rol important în lumea academică internaţională, altfel spus te vezi şi ai impact global, dincolo de o eficienţă internă inerentă. Prin prezenţa UBB în ARWU, România are o universitate în top 1000 internaţional şi se vede astfel în liga mare a universităţilor! În plus, tinerii români pot rămâne în ţară, pentru a studia la o universitate din liga marilor universităţi ale lumii. Aşa cum am mai spus în diverse contexte, pentru noi această prezenţă constantă în ARWU în ultimii ani este cu atât mai semnificativă cu cât clasamentul se bazează doar pe publicaţii din componenta de ştiinţe şi (parţial, prin articole) de ştiinţe sociale, exprimate în articole indexate Web of Science. Asta în timp ce UBB are şapte (7) facultăţi şi 28% din personalul academic în domeniul artelor/ştiinţelor umaniste - iar domeniul arts & humanities nu se consideră în acest clasament/ranking -, iar alte opt (8) facultăţi de ştiinţele sociale (având 42% din personalul academic) nu publică ca practică curentă articole, ci (şi) cărţi care, din nou, nu sunt reliefate în acest clasament/ranking. Aşadar, reuşim această performanţă, doar cu 30% din personalul academic al UBB care se regăseşte în cele şapte (7) facultăţi de ştiinţă-inginerie, la care se adaugă unele publicaţii din zona ştiinţelor sociale în forma articolelor indexate Web of Science", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
În final, rectorul UBB adaugă: "În ciuda rezultatului bun pentru UBB, mă îngrijorez în condiţiile în care UBB este tot singura din ţară, deoarece acest clasament/ranking arată capacitatea universităţilor de a genera cunoaştere competitivă internaţional, iar faptul că România are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea ţării şi pentru forţa ţării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 4, Polonia 10, etc.). În plus, deşi noi creştem anual în termeni absoluţi, alţii, din afara ţării, cresc mai mult şi mai repede ca noi - prin mecanisme legislative şi de suport financiar stimulative - , ceea ce face ca relativ să pierdem în clasament/ranking. Ştiu că există mai multe universităţi româneşti cu potenţial apropiat de UBB şi sper ca noul program început de ministerul de specialitate, de a susţine cercetarea în universităţi, dacă va fi continuat măcar pe 5 ani şi va avea un buget anual adecvat, va aduce mai multe universităţi româneşti în această liga de prestigiu, contribuind astfel la competitivitatea ţării şi la bunăstarea oamenilor."
Cum se stabilește Clasamentul Shanghai
Clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU) se bazează pe indicatori (1) educaţionali (ex. absolvenţi cu premiul Nobel), (2) de cercetare (ex. publicaţii în Nature/Science şi/sau indexate Web of Science - Science şi Social Science Index) şi (3) de calitate a resursei academice (ex. premii Nobel, Highly Cited Researcher).
Cu o tradiţie academică de 440 de ani, UBB - cea mai mare comunitate academică din ţară - face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, fiind astăzi adesea cea mai bine poziţionată din România în clasamentele/rankingurile universitare globale şi pe domenii, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează clasamentele/rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. Recent, în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate "world-class" (QS*****) din ţară, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene "world-class/research-intensive".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News