Twitter va fi interzisă în UE dacă nu combate "dezinformarea"
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 29 mai 2023, 16:24
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ministrul francez al tranziţiei digitale Jean-Noel Barrot avertizează că reţeaua de socializare Twitter ar putea fi interzisă în UE dacă nu aplică normele europene privind combaterea dezinformării.

"Dacă Twitter nu se conformează normelor noastre va fi interzisă, în caz de recidivă, în Uniunea Europeană", a spus ministrul francez într-un interviu acordat postului de radio public France Info, citat de Agerpres.

La sfârşitul lunii august vor intra în vigoare în UE o serie de norme pentru reţelele de socializare, care vizează, printre altele, publicitatea destinată explicit minorilor sau "obligaţia de a lupta activ contra dezinformării".

Dacă nu se conformează noilor reglementări, reţelele de socializare vor primi iniţial amenzi. Sancţiunea ar fi, de pildă, de 6% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, ceea ce în cazul Twitter ar însemna aproximativ 300 de milioane de euro.

Deşi a recunoscut că Twitter "joacă un rol important în dezbaterea politică", ministrul a motivat că "nu ne putem asuma riscul ca o reţea de socializare precum Twitter să se lasă luată ostatic de partizanii dezinformării şi ca democraţia noastră să fie afectată". Tot acesta reproşează reţelelor de socializare că nu verifică vârsta utilizatorilor, astfel că în Franţa deschiderea primului cont are loc aproximativ la vârsta de 8 ani şi jumătate, deşi chiar aceste reţele recomandă în general să fie la vârsta de minim 13 ani.

Se înăspresc controalele în social media

Miliardarul Elon Musk, care a cumpărat Twitter în toamna anul trecut, spune că va favoriza libertatea de exprimare în detrimentul a ceea ce el a descris drept politicile excesive de moderare a conţinuturilor practicate de reţeaua de socializare, acuzată până atunci că a cenzurat astfel opinii conservatoare, inclusiv prin suspendarea contului fostului preşedinte republican american Donald Trump, reactivat după ce Musk a devenit patronul Twitter.

Comisia Europeană a întocmit o listă cu 19 mari platforme online, printre care şi Twitter, care de la sfârşitul lunii august vor fi supuse unor controale de specialitate în vederea respectării noilor norme europene privind conţinutul.

Potrivit condiţiilor impuse de UE, platformele şi motoarele de căutare vor trebui să îşi adapteze sistemele, resursele şi procedurile dar şi să instituie un sistem independent de conformitate şi, implicit, să realizeze o primă evaluare anuală a riscurilor, pe care să o transmită apoi Comisiei.

Platformele vor trebui să identifice, să analizeze şi să atenueze o gamă largă de riscuri sistemice, de la modul în care conţinutul ilegal şi dezinformarea pot fi amplificate prin intermediul serviciilor lor, până la impactul asupra libertăţii de exprimare şi a libertăţii mass-mediei. De asemenea, vor trebui evaluate şi atenuate riscurile specifice legate de violenţa online bazată pe gen şi de protejarea minorilor şi a sănătăţii lor mintale în mediul online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?