TVR tace, dar anunță totuși în programul de Anul Nou un concert, fără a specifica dacă este vorba despre cel de la Viena
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
concert
concert
TVR nu a răspuns, nici până astăzi, solicitărilor DC News de a informa publicul dacă, pe 1 ianuarie 2023, va transmite Concertul de la Viena. 

Probabil la cum funcționează Televiziunea Română, adică de-a-ndoaselea, vom primi răspuns la această întrebare în termen de 30 de zile, adică la vreo săptămână după Anul Nou când deja vom vedea dacă se va difuza Concertul de la Viena.

În programul TV publicat de TVR, scrie că duminică, pe 1 ianuarie 2023, va fi difuzat un concert, fără a specifica detalii, dar cel mai probabil este vorba despre Concertul de la Viena pentru că ora de transmisie este 12.15, adică ora la care, până acum, în fiecare an, se transmitea Concertul de la Viena. Ora coincide cu cea anunțată pe site-ul oficial al Filarmonicii din Viena, respectiv ora locală 11:15.

Dar TVR păstrează secretomania, deși vorbim de o televiziune finanțată prin bani publici.

În orice caz, TVR nu a vrut să ne spună nici cât a costat Concertul de la Viena, deși fiecare român avea dreptul să știe acest lucru, mai ales după ce Austria s-a opus ca România să adere la Schengen.

Cum se face plata pentru achiziţionarea evenimentelor de acest fel

Din informațiile pe care le avem, Austria nu ne dă Concertul de la Viena „gratis”, pentru a-și face reclamă. Potrivit regulilor titularilor de drepturi asupra respectivelor programe – parteneri externi de la care SRTv achiziţionează evenimentele – contractele trebuie încheiate cu câţiva ani înainte de desfăşurarea acestora. 

Așadar, cel mai probabil, TVR nu răspunde solicitărilor DC News privind Concertul de la Viena pentru că este deja plătit și va difuzat. Rămâne totuși întrebarea care este suma pe care o dă TVR.

Conform ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 4 din 2 februarie 2022, „Societatea Română de Televiziune este obligată să achiziționeze de la parteneri externi drepturile de difuzare pentru programe, evenimente sportive, artistice, filme, concursuri internaționale, cu câțiva ani înainte ca aceste evenimente să aibă loc și/sau ca respectivele programe să fie difuzate. Potrivit Codului financiar al European Broadcasting Union - EBU, în cadrul căreia Societatea Română de Televiziune are calitatea de membru fondator, achiziționarea drepturilor de difuzare pentru cea mai mare parte a competițiilor sportive, pentru programe ce conțin concerte importante, precum Concertul de Anul Nou de la Viena și Concertul de la Schönbrunn, concursul Eurovision Song Contest și altele asemenea, se negociază și se contractează cu mult timp înainte de momentul desfășurării evenimentelor, iar plata este necesar a fi efectuată, în cele mai multe cazuri, anticipat, există riscul pierderii drepturilor de difuzare, precum și a sumelor deja achitate;

Neadoptarea în regim de urgență a acestor măsuri ar avea ca efecte imposibilitatea achiziționării și pierderea drepturilor de difuzare a unor evenimente sportive, cultural-artistice de importanță deosebită și/sau majoră, precum Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar, Concertul de Anul Nou de la Viena, ori imposibilitatea participării României la concursul internațional Eurovision 2022, cu consecința afectării activității și misiunii serviciilor publice de radio și de televiziune în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor generale, dar și a celor specifice fiecărui serviciu public”.

VEZI ȘI: Naistul Nicolae Voiculeț vrea să fie difuzat Concertul de la Viena ca plată „pentru tot aurul furat”. Dar există un „dar” la care TVR refuză să răspundă - https://www.dcnews.ro/naistul-nicolae-voiculet-vrea-sa-fie-difuzat-concertul-de-la-viena-ca-plata-pentru-tot-aurul-furat-dar-exista-un-dar-la-care-tvr-refuza-sa-raspunda_898778.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel