TVR, mii de angajați și audiență zero. Salariul ajunge la 10.000 de lei cu sporuri, în plină criză economică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Rolul televiziunii publice din România este pus sub semnul întrebării pe zi ce trece, după ce apar noi detalii privind salarizarea și numărul de angajați, în timp ce Guvernul caută alte căi de a economisi.

„TVR a fost o vacă de muls? Ce urât vorbești, cum să spui că a fost? Este! Scuză-mă, dar cobești”, a spus Val Vâlcu în emisiunea Nod în papură de la DC News TV.

„Am aflat acum, pe bază de fluturaș, că salariul net al unui angajat TVR, cu sporuri, este de 9.000 – 10.000 de lei. Nu se poate așa ceva! Adică un salariu de 6.800 lei, salariu de încadrare, la care adaugi spor de lampă, spor de oboseală, spor de lucru noaptea.

În schimb, are angajați câți primele cinci televiziuni din România, însă audiența este doar a zecea parte din a primei televiziuni, ca număr de spectatori”, a adăugat jurnalistul.

„E și mai puțin de-atât”, a răspuns sociologul Alfred Bulai.

Cele două mari probleme ale TVR: nu are servitudine publică și a cheltuit bani cu nemiluita

„TVR a avut două hibe mari. În primul rând, nu și-a definit un rol public. Eu am militat în permanență pe ideea de rol public. De exemplu, când au venit să difuzeze seriale coreene, eu am fost împotrivă. Au zis că serialele occidentale sunt scumpe. Ce mă interesează pe mine Coreea de Sud? Sunteți televiziune publică! Televiziunea comercială poate să dea orice.

Eu vreau o misiune publică a televiziunii publice. Ei au încercat să facă concurență televiziunilor comerciale, deși nu ăsta era scopul lor. Nici n-au banii ălora, n-au nici tehnologia ălora.

A doua hibă este faptul că s-au cheltuit bani la nivel absurd. Mult timp, a fost cazul în care un prezentator de emisiune să fie plătit cu 5.000 de euro pe ediție - lasă-mă cu salariul de 10.000 de lei de care zici. Toate cheltuielile erau ale TVR, adică omul lua banii doar pentru că vorbea timp de o oră. Nu pot să spun numele, dar era un intelectual apropiat de unul dintre partidele politice. Lucrurile astea au fost gârlă și n-au avut nicio logică economică. Logica era politică. De aici, datoriile”, a explicat sociologul Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel